Published On: Čet, sij 16th, 2014

A ZA SEBE NERMINE: Izvinjavam se građanima jer sam i ja bio za Budimira

Nikšić je imenovan premijerom FBIH nakon što je američa ambasada skupa sa OHR-om poništila federalni ustav i izvršnu vlast u Federaciji imenovala bez dovoljne potpore hrvatskog kluba Doma naroda koji se ionako puni neustavno, na način da se u njeg ubacuju Hrvati izabrani bošnjačkim glasovima. Nakon tog udara na sami smisao Federacije na hrvatskoj strani bilo je potrebno naći suradnike koji bi služili kao ukras bošnjačkoj majorizaciji kako preuzimanje strateških hrvatskih resursa u FBIH ne bi bilo preočito. Našli su ih tako  u mizernim hrvatskim strančicama i pojedincima koji su za malo medijske pažnje, pokoji nadzorni odbor i fotelju prodali kožu.

Tako se dogodilo da SDP navodno stranka soc provinijencije koalira sa najvećim političkim otpadom što ga je hrvatski politički korpus izrodio a potom i kaznio na proteklim izborima – fašistoidima iz HSP-a i pijavicama iz NSRZB. Prošli mjesec javnost u FBIH zabavljala se izjavom Mije Martine Barbarić koja je na FB statusu napisala “Za Dom” dok cijelo vrijeme bošnjački mediji šute o činjenici da je stranka koja je koalirala sa bošnjačkim šovinistima stranka jasne ustaške ornamentike o čemu postoji cijeli niz materijalnih dokaza. Bez Jurišića, Jurišićevih šura, Budimira i Podbudimira majorizacija nad Hrvatima nikada ne bi bila tako lako moguća. Kako se bliže novi izbori sve je više novih kandidata koji bi rado navukli istu platformašku kožu. Bez obzira na tu činjenicu, Hrvati u BIH, i dalje su nekako ponosni na to svoje hrvatstvo iako se pokazuju kao jedini narod u BIH među kojim je uvijek lako pronaći određni broj političkih janjičara. Sve ovo vrijeme takvog Bošnjaka ili Srbina koji će raditi za interes rugog nacionalizma pronaći nećete. Osim Svetozara Pudarića ofkors.

Glavni nadzornik krupngo komalnog otpada općine Konjic, Nermin Nikšić sinoć je gostovao u emisiji ”Interview 20” na BHT-u, gdje je istaknuo da je ”sasvim izvjesno da su tzv. predsjednik Federacije BiH Živko Budimir svojim odlukama koje su ishitrene i veoma opasne po Federaciju, i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić užarili političku scenu BiH”. Kolika je po Federaciju opasna činjenica da se vlast u njoj formirala gazeći osnovni princip i smisao Federacije komunalac nije kazao.

– Pri tome treba napraviti razliku između jedne i druge situacije. Škaljić je iskoristio svoje pravo da podnese ostavku slijedeći odluku svoje političke stranke, a s druge strane na to se naslanja tzv. predsjednik Federacije koji kaže da je on svoje odluke donio upravo zbog toga da se konačno iskristalizira parlamentarna većina – kazao je Nikšić.

Nermin smatra da je Budimir ”zakasnio samo 13 mjeseci, jer je tada vrlo jasno bila iskristalizirana parlamentarna većina”.

Komentirajući navode u medijima da je ”SDP odgovoran za ovaj kaos”Nikšić kaže da je ”za kaos kada je u pitanju izbor vlade veoma jasno tko je odgovoran”, navodeći da su ”odgovorni oni koji su pitanje izbora vlade tretirali vitalnim nacionalnim interesom svjesni činjenice da ne postoji kapacitet u Ustavnom sudu da o tome odlučuju”.

Na prijedlog Nikšića da i tzv. federalni premijer i tzv. predsjednik Federacije podnesu ostavke Budimir je nedavno izjavio da prvo ostavku treba podnijeti Nikšić, pa da cijela federalna vlada u parlamentu padne, pa da se izabere nova vlada, i da će uvjetno rečeno tada predsjednik Federacije podnijeti ostavku.

Osvrćući se na ovu izjavu Nikšić je u intervjuu rekao da je ”predsjednik FBiH posljednji koji ima bilo kakav moralni kredibilitet da daje riječ da će nešto postupiti”.

– Sve do sada što je mogao je zloupotrijebio kao ovlasti ustavne i već je niz poteza koje je napravio protuzakoniti – istaknuo je Nikšić.

To su upravo razlozi, tvrdi federalni premijer, zbog kojih je odbio da se sastane s Budimirom.

– Ne vidim nikakvog razloga da razgovaram s čovjekom koji ima podršku jednog poslanika u federalnom parlamentu. Tu nosim jedan dio odgovornosti i ne mogu da se otmem porivu da se na neki način izvinem građanima Federacije, jer sam i ja bio jedan od onih koji je sudjelovao u tome da se izabere Budimir na mjesto predsjednika Federacije – kazao je Nikšić.

Izrazio je iznenađenje zbog efikasne i brze reakcije OHR-a.

– Na tome im se zahvaljujem. Čini mi se da je to put kojim bi se mogla prevazići ova situacija – tvrdi federalni premijer.

Na upit da li ova reakcija znači da će OHR ići naprijed odgovorio je da bi ”volio da to znači da će se OHR još aktivnije uključiti u ovo” nadajući se da će OHR shvatiti ”u koju je avanturu predsjednik Federacije Budimir poveo i Vladu Federacije i situaciju u Federaciji BiH”.

– Sigurno je da ova godina neće rezultirati nekim spektakularnim promjenama na političkoj sceni koje bi omogućile da se prevaziđe problem različitih odnosa u parlamentu i vladi. U ovom trenutku je bitno da se svi zajedno uključimo da prevaziđemo nesuglasice kada je u pitanju funkcioniranje države i institucija i financijska stabilnost Federacije BiH –poručio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić gostujući u sinoćnjoj emisiji ”Interview 20” na BHT-u.