Published On: Sat, Dec 6th, 2014

A VESELI SU BILI KAD JE SIPA PRIVODILA U NAS: BH novinari osudili policijsko privođenje novinara Klix-a

Banja Luka/Sarajevo — Društvo novinara BiH osudilo je danas privođenje novinara portala Klix.ba od MUP-a RS, kao i pritiske da otkriju izvore informacija, ocjenjujući da to nije izolirana pojava u BiH.
 U priopćenju za javnost ovog Društva navodi se da ovaj slučaj pokazuje svu bahatost vlasti kojoj je devijantno pomaganje jednog od njenih aktera “normalno”, a smeta joj jedan od rijetkih novinarskih privilegija zaštita izvora informacija.
Društvo novinara BiH pozvalo je sve nivoe vlasti u BiH da novinarima “osiguraju minimalne uvjete za normalno obavljanje posla”.
Također, pozivaju se i sve kolege novinari u BiH da dignu glas protiv ovakvog ponašanja političara kako bi zaštitili i ono malo kritike negativnih pojava u bh. društvu.

No društvo BH novinari ne osuđuje kad se privode aktivisti i novinari koji ne pripadaju njihovom ideološkom krugu. Tada šute ili akcije sipe podržavaju, što ih opet demantira u tezi da mi nismo podijeljeno društvo.

Bez obzira na takav licemjeran stav društva BH novinara, Poskok osuđuje privođenje kolege sa klix.ba i policijsko zastrašivanje medija u zemlji te se pridružuje osudi udruge BH novinari družine  jednodimenzionalnih novinara.