Published On: Pet, svi 5th, 2017

A TEK “PAR” GODINA U VLASTI: Pogodite koja stranka u BIH je najbogatija, ima najviše nekretnina i najviše je “utržila”..

Političke stranke u BiH inkasirale su prošle godine gotovo 26 milijuna maraka, a najviše novca završilo je na računima SDP-a, SDA i SNSD-a zahvaljujući prihodima iz proračuna, sponzorima, nekretninama i članstvu.

Zakonska obaveza stranaka je da do 31. ožujka tekuće godine Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH dostave podatke o prihodima i rashodima iz prethodne godine u godišnjem financijskom izvještaju. Podatke za prošlu godinu dostavilo je 96 od 149 registrovanih stranaka, dok 53 nisu ispunile obavezu.

“Strankama koje nisu podnijele financijski izvještaj uputit ćemo urgenciju da ih dostave, čime im dajemo priliku da prije izricanja kazne dobrovoljno dostave financijske izvještaje” istaknuli su u CIK-u, navodi Glas Srpske.

Podaci pokazuju da je iza najvećih stranaka poprilično dobra godina imajući u vidu ekonomsku situaciju u BiH. Sedam stranaka je na računima imalo više od milijun KM – SDP, SDA, SNSD, SBB, SDS, HDZ BiH i DF. Zanimljivo je da je najviše novca, 4,7 milijuna KM, lani leglo na račune SDP-a iako ta stranka odavno nije u vlasti, a u stopu ih prati SDA sa 4,69 milijuna. Na trećem mjestu je SNSD sa 2,47 milijuna KM prihoda, a slijede SBB koji je inkasirao dva milijuna, SDS sa 1,94 milijuna, HDZ BiH sa 1,9 milijuna i DF sa milijun KM.

Političke stranke za pune kase treba da zahvale ponajviše proračunima sa svih nivoa vlasti jer su sve, osim DF-a, iz njih dobile od milijun do čak 3,4 milijuna KM. Najjači alternativni izvori SDP-a bili je kategorija “ostali prihodi” iz kojih je stiglo 1,54 milijuna KM, te prihodi od imovine koji su očekivani s obzirom na to da je stranka prisvojila atraktivne nekretnine bivšeg Saveza komunista BiH i izdaje ih pod najam.

Na račune SDA, kada je riječ o vanproračunskim prihodima, najviše novca stiglo je od priloga fizičkih lica – 0,86 milijuna i pravnih lica – 0,19 milijuna KM. SNSD je uz prihode iz proračuna najviše zaradio od članarine – 0,4 milijuna KM. Članovi SDS-a “pogurali” su stranku sa 0,3 milijuna maraka članarine, dok su prilozi fizičkih lica iznosili 0,18 milijuna, a HDZ BiH je najviše zaradio od priloga.

Vodeću šestorku po pristiglom novcu prate SP, koji je lani inkasirao 0,69 milijuna, PDP sa 0,67 milijuna i DNS sa 0,63 milijuna maraka.

Komentirajući velike iznose koji iz proračuna završavaju na stranačkim računima, predsjednik Strateškog odbora koalicije “Pod lupom” i bivši član CIK-a Vehid Šehić ocijenio je da su mnoge stvari u skladu sa zakonom, ali daleko od ljudskog i političkog morala.

“Ovo su ogromna sredstva za siromašnu zemlju kakva je BiH” rekao je Šehić.

Prema posljednjim podacima CIK-a BiH, dugovanja stranaka u BiH dostigla su 6,9 milijuna, ali nije navedeno na šta se odnose, a najveći dug ima SDA i on iznosi oko 950.000 KM, piše GlasSrpske.

Stranke sa najvećim prihodima (milijuna KM) (sa logom stranke)

SDP 4,7

SDA 4,69

SNSD 2,47

SBB 2

SDS 1,94

HDZ 1,9

DF 1,09

Prihodi stranaka u 2016. (milijuna KM)

Prihodi iz proračuna 18,74

Prilozi fizičkih lica 2,10

Ostali prihodi 1,75

Članarina 1,74

Prihodi od imovine stranaka 0,73

Prilozi pravnih lica 0,70

Prihodi od poklona i usluga koje stranka nije imala obavezu da plati 0,19

Prihod od izdavačke djelatnosti i slično 0,001

Ukupno 25,99