Published On: Čet, velj 21st, 2013

A SANDŽAK? Turska smatra cjelovitost i integritet BiH izuzetno važnima

U Zenici je boravio zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc, koji je u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.
Posjeta je uslijedila nakon poziva zeničkog Univerziteta, te je Arinc iskoristio ovu priliku i da se obrati studentima Pravnog fakulteta Univerziteta Zenica, održi predavanje i odgovori na pitanja studenata.
Tijekom svog predavanja istakao je da Republika Turska nastavlja pružati podršku u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO I EU.
Osnovno načelo, u svim našim poduhvatima su pored postizanja političkog dijaloga i međusobne ekonomske suradnje, stvaranje nove balkanske regije koja se temelji na integraciji, kulturnom skladu i toleranciji. Za Republiku Tursku cjelovitost i integritet države Bosne i Hercegovine izuzetno su važni“, kazao je ovom prilikom Arinc izrazivši zadovoljstvo što je turski jezik uvršten u obrazovni nastavni plan i program u nekim županijama.
Studenti Pravnog fakulteta dobili su priliku postaviti i nekoliko pitanja a nakon razmjena poklona delegacija, upriličena je posjeta OŠ Miroslav Krleža, potom fakultetskim prostorima u izgradnji a razgovori su nastavljeni sastankom u rektoratu Univerziteta u Zenici.