A PLACE TO BE: U Velikoj Britaniji živi oko 25.000 islamskih ekstremista?


U Britaniji živi najvećih broj islamskih ekstremista u Europi – između 20.000 i 25.000 – a za 3.000 se vjeruje da predstavljaju direktnu prijetnju prema podacima MI5, dok je oko 500 pod stalnom prismotrom

U Britaniji živi oko 25.000 islamskih ekstremista koji predstavljaju opasnost, rekli su službenici EU, dodajući da je ovo najveći broj u Europi, pišu Nezavisne.

Službenici upozoravaju da raste opasnost od domaćih džihadista, koji se nisu mogli pidružiti “Islamskoj državi” u Siriji i Iraku, a grupa za to vrijeme organizira globalne terorističke napade da bi “održala tempo”, piše britanski list “Independent”.  Gil de Kerchov, koordinator za borbu protiv terorizma u EU, rekao je da očekuje dodatna krvoprolića nakon napada u Barseloni i Kambrilsu i da raste zabrinutost zbog sve većeg broja “poznatih” počinilaca napada.

“Biti ćemo žrtve dodatnih napada. Većina, osim napada u Briselu i Parizu, nisu režirana iz Rake, ali je to bila inspiracija, a ‘Islamska država’ je preuzela odgovornost”, rekao je on listu “Mundo”.  On je dodao da ova grupa više ne traži od ljudi da putuju u “kalifat”, već da pokreću napade u svojim mjestima porijekla ili boravka, uz ručno napravljeno oružje. Kerčov je rekao da u Britaniji živi najvećih broj islamskih ekstremista u Europi – između 20.000 i 25.000 – a za 3.000 se vjeruje da predstavljaju direktnu prijetnju prema podacima MI5, dok je oko 500 pod stalnom prismotrom.  Među onima koji su poznati službama sigurnosti, ali se ne vide kao neposredna opasnost, su počinioci tri teroristička napada u kojima je u Britaniji ove godine poginulo 35 osoba.  Kerchov je rekao da postoji problem u određivanju razlika između nenasilnih ekstremista i nekoga tko može da izvede napad.

Prema njegovim riječima, postoji “siva zona” između radikalizma i terorizma.  “Biti radikalan nije zločin, biti agresivan u svojoj retorici protiv Zapada, to nije krivično djelo”, rekao je on.

 

 

more recommended stories