Published On: Sri, sij. 11th, 2017

A ORUŽANE SNAGE BIH NA UKOPU RATNOG ZLOČINCA RASIMA DELIĆA GĐO WILZ? “Moje pismo ministrici Pendeš pogrešno je predstavljeno

Zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Giselle M. Wilz, povodom komentara o njenom pismu upućenom ministrici obrane BiH Marini Pendeš u vezi s učešćem Oružanih snaga BiH u obilježavanja 9.siječnja u Republici Srpskoj, proslijedila je danas primjerak tog pisma medijima jer, kako je izjavila, “uvelike je pogrešno predstavljeno”.

Pritom je izjavila kako želi biti veoma jasna u vezi s tri stvari s obzirom na veliki interes za ovo pitanje.

– Prvo, pismo koje sam poslala ministrici obrane, ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća Oružanih snaga BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uvelike pogrešno predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala.

Drugo, Oružane snage BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inozemstvu, naglasila je također. Ministrica obrane i njeni zamjenici, zajedno s načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, usprkos političkim pritiscima, marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri Oružanih snaga BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se na njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima.

Treće, puno je špekulacija oko korištenja ovlasti koje imaju međunarodne vojne snage u skladu s Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH. Činjenica je kako u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na obranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se kako će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira, izjavila je zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, generalica Wilz, prenosi fena.

 

Rasim_Delic_dzenaza_pocasni_vodPrema kojem Aneksu Daytona, poštovana gđo Wilz je dopušteno Oružanim snagama BIH da budu počasni vod na pokopu osuđenog ratnog zločinca te godinama nakon toga na godišnjicama njegove smrti? Zašto NATO tada nije reagirao? Radi se o čovjeku koji je bio formalni zapovjednik preteča ISIL-a u Europi, odreda El Mudžahid, koji je za zločine ove postrojbe u Haagu dobio mizernu kaznu. Ne znamo znate li ali radi se o hrabroj antifašističkoj postrojbi koju čak nisu uspjeli otjerati ni BH civili koji su sami sebi sjekli glave i tim glavama udarali u njihove noge. Bio je to još jedan brutalan pokušaj fašista da otjeraju iranske i saudijske antifašiste iz BIH. Ali nisu uspjeli jer su goloruki mladići otrpjeli i taj udar.

U pismu ministrici obrane BiH upućenom 5. siječnja, Wilz u prvom pasusu navodi: „Obaviještena sam kako ste odobrili angažiranje vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na ceremonijalnim aktivnostima u Republici Srpskoj 8. siječnja 2017. prilikom odavanja počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, a da niste odobrili učešće Oružanih snaga u aktivnostima u RS-u 9. siječnja“.

Kako je dalje navela u pismu, Wilz je podržala nastojanje ministrice Pendeš da pronađe razumno rješenje u veoma delikatnoj situaciji, istovremeno poštujući važeće zakone i propise.

Ustavni sud BiH donio je odluku da je obilježavanje „Dana Republike Srpske“ 9. siječnja neustavno, navela je također.

– Sud je dio ustavnog okvira BiH sukladno Aneksu 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Svi pripadnici Oružanih snaga BiH su položili zakletvu kako će braniti ustavni poredak BiH. Osim toga, član 49. Zakona o obrani kaže: „Od vojnih lica očekuje se da podržavaju provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opstrukcija smatraju se temeljem za smjenu s dužnosti – citat je iz pisma zapovjednice NATO štaba ministrici Pendeš.

 

– Stoga bi u ovom trenutku učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa „Dana Republike Srpske“ 9. siječnja predstavljalo kršenje Zakona o obrani. Te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovo učešće bi predstavljalo i kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i moglo bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A tog sporazuma – navela je također zapovjednica NATO štaba u Sarajevu u pismu upućenom 5. siječnja ove godine ministrici obrane BiH Marini Pendeš.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer