Published On: Tue, Jun 9th, 2020

A ONAJ NA WTC GĐO. BISERA? Turković: Napad na Vučića u Potočarima se nije smio dogoditi

Odgovarajući na pitanje o nedavnom cijepanju bilborda s Vučićevim likom u Srebrenici, Turković se osvrnula na incident u Potočarima, kada je Vučić napadnut, navodeći da to “sigurno ne nailazi na podršku u BiH”.

“To u Srebrenici nije smjelo da se dogodi, jer kad neko dođe sa dobrom voljom, ne treba da se desi incidentna situacija”, rekla je Turković na konferenciji za novinare s ministarom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Turković je istakla i da “niko ne može da ima totalnu kontrolu”.

Ona je napomenula i da BiH čini napore da svako ko u BiH dođe sa otvorenom rukom bude dobrodošao.

“To je princip koji pokušavamo da njegujemo i sigurno će biti tako u budućnosti”, rekla je Turković.

Dačić je naglasio da je to što se dogodilo nedavno i prije nekoliko godina isto.

On je ukazao i da Srbija i BiH treba da vide koliko stvari od obostranog interesa mogu zajednički da nađu i kako da grade bolju budućnost.

Dačić smatra da obje zemlje treba da budu praktične, navodeći primjer Njemačke i Francuske poslije Drugog svjetskog rata u kojem su te dvije države bile na različitim stranama.

On je podsjetio da su Njemačka i Francuska prvo formirale uniju za čelik i ugalj koja je bila preteča sadašnje EU.

Podsjetimo: Tzv. Armija BiH dala je najveći postotak napadača na američke Twinse 9/11/2001. g. I danas širom BIH postoje ljudi koji taj teroristički napad opravdavaju, dok je visoki dužnosnik SDA u Hrvatskoj, Šemso Tanković, svojedobno izjavio kako su Twinse srušili Židovi. Američka CIA cijeli niz dužnosnika SDA nakon tog napada stavila je na US crnu listu. Tijekom procesa ubacivanja mudžahedina u BIH, 90-ih, koji je išao preko aerodroma u ZG i džamije u ZG, Bisera Turković bila je na dužnost ni u ZG.