Published On: Sri, stu 6th, 2019

A KADA ĆE TO? “Kolinda neće s Komšićem. Za sada”

Gošća emisije “Pressing” na zagrebačkoj televiziji N1 bila je Mirjana Hrga, savjetnica predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović za strateška pitanja te za odnose s Hrvatskim saborom i Vladom RH. Među ostalim, u emisiji je odgovorila hoće li se hrvatska predsjednica susresti sa Željkom Komšićem, drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Hrga, inače rođena Bjelovarčanka, po ocu i majci je iz Livna. Kazala je da jako voli BiH, Livno,Livanjsko polje i sve drugo što je vezano za to podneblje.

Upitana što misli može li doći do susreta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića Hrga je kazala da misli da ne može.

„Ne, mislim da ne može i da to nije realno sada“, rekla je Hrga te dodala da se o razlozima takvoga stava nema ništa posebno objašnjavati.

A kada je realno? Savjetnica to nije rekla. Tako da ostaje gorak okus, da bi se Kitarović s Komšićem mogla naći poslije izbora a da je zaoštravanje retorike predizborni spin. Kolinda Grabar Kitarović nositeljica je sramotne nagrade koja nosi ime po turskom osvajaču koji je po Hrvatskoj ubijao civile. Nikada tu nagradu nije vratila. Nikada nije tražila prekid diplomatskih odnosa s BIH, stroži režim prelaska granice za građane FBIH u kojoj su Bošnjaci i nametnuli Komšića. Bez takvog državničkog odgovora nemoguće je uopće zamisliti da bi nešto moglo natjerati Bošnjake da pristanu na vraćanje Izbornog zakona u ustavne okvire. Dodajmo tome još da je Kolindin ambasador najnormalnije na Komšićev poziv otišao na susret, gdje su ga primili trećerazredni Komšićevi činovnici. Bili su toliko pristojno da na sastanak nisu doveli Nihata Hebibovića koji je psovao Kolindi i prijetio slanjem vehabija na Jadran. Dodajmo ovome da je ideja Komšićevog ureda zaustavljanje gradnje na Pelješkom. Mimo tog svega Komšić tvrdi da je Kolinda njemu prišla u NYC i pitala za djecu.

Istaknula je da između Predsjednice RH i otimača hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, koji je na tu poziciju po treći put izabran bošnjačkim glasovima, zahvaljujući nakaradnom i neustavnom Izbornom zakonu BiH, ne može biti nikakva dijaloga.

-Kakav dijalog; ako znamo sve probleme koji jesu, ako se postavlja pitanje konstitutivnosti jednog od tri naroda.Ako smo suočeni sa svime čime jesmo, o čemu ćemo tu sada pričati?, kaže Hrga te dodaje:

-Bilo bi dobro da se razgovara i da se nađu rješenja, a rješenja će se morati naći. Rješenje će se morati naći i zbog dobra Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske da svi možemo ići naprijed, ali ovo nisu fer pozicije, naglasila je savjetnica Predsjednice RH Mirjana Hrga./HMS/