Published On: Wed, Sep 2nd, 2015

A JADAN Karadžić pisao sucima: Bolestan sam od prošlog mjeseca, strahujem od raka

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od svojih haških sudaca da zakažu statusnu konferenciju o stanju u postupku – potkraj ovog mjeseca (28.ili 29. rujna), kako bi ih izvijestio o svom pogoršanom zdravstvenom stanju u pritvorskoj jedinici Haškog suda.
„Dr. Karadžić je bolestan od 18.kolovoza 2015., trpi bol, gubitak ravnoteže i iscrpljenost od još neutvrđenog uzroka”, navedeno je u zahtjevu za statusnom konferencijom u kojem se obavještava da je optuženi naručio i cijeli set zdravstvenih pretraga funkcioniranja organa „testove koji nisu obavljeni još od dolaska u pritvorsku jedinicu prije sedam godina”.
Karadžić je obavijestio kako još uvijek čega nalaze šećera u krvi „koji su viši nego normalni”, te da o rezultatima želi obavijestiti sudce.
Optuženi je podsjetio sudce kako su izjavili da im je njegovo zdravlje od velikog značaja te da ih zbog toga moli da odvoje nekoliko minuta od „teške zadaće pripremanja presude”.
Karadžićeva prvostupanjska presuda očekuje se potkraj ove godine, a u vezi optužnice po 11 točaka kojima se tereti za genocid u više općina 1992.godine, progone diljem BiH, teror nad Sarajlijama (1992-1995), genocid u Srebrenici i uzimanje međunarodnih posmatrača za taoce (1995).
Karadžić je u zahtjevu izrazio i svoje strahove vezane uz „abnormalno visoki postotak bolesti među kolegama pritvorenicima”, podsjećajući ih na preminulog generala Milu Mrkšića, koji je nedavno umro od karcinoma pluća u portugalskom zatvoru (gdje je boravio od 2012.godine).
Iako je podsjetio i sam kako mu je Raspravno vijeće već odbilo prijašnji zahtjev da se osvrne u vezi toga na statusnoj konferenciji, izrazio je uvjerenost „kako jedino javna svijest o tom ozbiljnom problemu može rezultirati voljom Ujedinjenih naroda (UN) da istraži – jesu li uvjeti okoline ili neki drugi u Pritvorskoj jedinici UN-a odgovorni za taj visoki udio bolesti.”
Karadžić je već ove godine izvijestio kako je dobio šećernu bolest, ali i ustvrdio da pritvor u kojem boravi – izaziva rak, osvrćući se na vođu srbijanskih radikala Vojislava Šešelja i jednog od vođa srpske pobune u Hrvatskoj Gorana Hadžića – koji su ga dobili, piše Slobodna Europa. /HMS/