Published On: Pet, velj. 17th, 2017

A ČETVRTI? Jonathan Moore: Treći entitet nije prihvatljiv

14 je manje od tri. I 13 je manje od tri. Podjela BIH na 14 vlada i 13 federalnih jedinica manja je podjela od federalizirane države na par federalnih jedinica i nekoliko vlada. Okrupnjavanje kantona opasnost je za BIH. BIH dakle potrebuje što veću administraciju kako bi preživjela. No ako je princip ne Trećem, služben, zašto se MZ buni kod prijedloga da se recimo ugasi FBiH i kantoni u njoj i da se sve to fino prebaci na razinu države?  Ovo  je dakle nakon pravila da je 5 jednako 1/3 od 17 novi matematički stav jednog dijela međunarodne zajednice u BIH. 2017-a je godina. BIH je  dalje jedina zemlja na svijetu u kojoj je uloga međunarodne zajednice i dalje unutarnje politička. Upravo oni koji su potpisali pretakanje BIH i njen razvoj iz protektorata u državu, čak i u 2017-oj istupaju na način da BIH i dalje ostaje protektorat.

“Čuli smo brojne zabrinute komentare, koji sugeriraju da je šansa za uspjeh bilo kakve revizije izuzetno niska, počevši od statusa Sakiba Softića, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi, kao i činjenice da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspješna” , rekao je Moore.

Kada je riječ o položaju Hrvata i njihovim zahtjevima, Moore naglašava da uspostava trećeg entiteta ili podjela BiH na bilo koji način nisu prihvatljivi, niti poželjni.

NN: Izbori u Stocu će biti ponovljeni sad u nedjelju. Uzimajući u obzir sve što se dogodilo tijekom izbora u listopadu, je li ovakav epilog razlog za zadovoljstvo?

Moore: Smatram da je najvažnije da će Stočani imati priliku da izaberu svoje predstavnike na lokalnoj razini. Događaji od 2. listopada ne mogu biti nikakav presedan za izbore u BiH ili drugdje. Svjestan sam i činjenice da nisu svi zadovoljni odlukama Središnjeg izbornog povjerenstva i Apelacijskog vijeća Suda BiH, ali one su donesene i moraju se poštovati kako bi se omogućio nastavak izbornog procesa u Stocu.

NN: Postoji li opasnost od mogućih bojkota, kao što je, također, bilo najavljivano? Što biste poručili onima koji razmatraju tu opciju?

Moore: Iako razumijemo nezadovoljstvo određenih skupina, bojkot ne bi donio ništa dobro. Građanima je data prilika da svojim glasovima formiraju vlast u svom gradu izborom načelnika i članova Općinskog vijeća. Sve oči javnosti, ai vlasti će u nedjelju biti usmjerene na Stolac, kako bi odgovorajuće institucije osigurale da izbori prođu bez neregularnosti iu demokratskom duhu. I sam ću, sa svojim kolegama, biti u nedjelju u Stocu. Koristim ovu priliku da pozovem građane Stoca da izađu na izbore u nedjelju i iskoriste svoju priliku i pravo.

NN: Još nema indikacija da će uskoro biti izbora u Mostaru. Nije li ovakva situacija neuspjeh ne samo domaćih aktera, nego i međunarodne zajednice također?

Moore: Nažalost, izbora u gradu Mostaru nema više od osam godina. Građani nisu mogli birati ni gradonačelnika niti vijećnike u Gradskom vijeću. Takva situacija je neprihvatljiva. Mostarcima je uskraćeno pravo na demokraciju. Vodeće političke stranke u Mostaru moraju naći pravo rješenje za lokalne izbore što prije.

NN: Već ste izrazili preporuku da se ne ide s revizijom odluke Međunarodnog suda pravde ako ne postoje novi dokazi. Što će se dogoditi ako revizija presude bude ipak podnesena? Da li će biti prozvani oni koji su odgovorni za nestabilnost koja bi mogla uslijediti?

Moore: Važno je govoriti o pravdi. Nitko u Misiji OESS-a u BiH nije zaustavio, niti želi zaustaviti potragu za pravdom, niti odustati od nje. Međutim, šteta je da se o ovom izuzetno važnom pitanju govori samo tijekom zadnjih dana desetogodišnjeg razdoblja od presude Međunarodnog suda pravde iz veljače 2007. godine. Čuli smo brojne zabrinute komentare, koji sugeriraju da je šansa za uspjeh bilo kakve revizije izuzetno niska. Čimbenici uključuju nedostatak jasnoće da li gospodin Sakib Softić i dalje ima ovlaštenje / mandat / punomoć pred Međunarodnim sudom pravde, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi koji ispunjavaju stroge kriterije Međunarodnog suda pravde, kao i činjenicu da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspješna. Međunarodni sud pravde je potvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici u srpnju 1995. godine i negiranje te činjenice je neprihvatljivo. Da bi se donijela pravda žrtvama i preživjelima genocida i ratnih zločina, koji su trpjeli duboku bol i frustracije više od 20 godina, trebalo bi se biti uvjereniji da će bilo kakva revizija imati šansu za uspjeh. Političari bi trebali biti iskreni prema građanima ove zemlje o svim ovim pitanjima.

NN: Što mislite o pričama o trećem entitetu? Kakvo je Vaše mišljenje o položaju Hrvata u Bosni i gdje vidite prostor za poboljšanje, ako ga uopće ima?

Moore: Uspostava trećeg entiteta ili podjela BiH na bilo koji način nije prihvatljiva niti poželjna. Međunarodna zajednica govori već godinama da ideja trećeg entiteta ne dolazi u obzir. Svi u BiH zaslužuju jednakost i ista ljudska prava. Samo takvim putem će Bosanci i Hercegovci biti sigurni i prosperitetni.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer