Nedjelja, 26 svibnja, 2024

ČAVARA: Nije problem samo u Krajini, kompletna vlast u FBIH je apsurdna

Must Read

SARAJEVO – Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara smatra da trenutna kriza u Federaciji BiH može najjednostavnije biti riješena zamjenom kompletne izvršne vlasti novom, koja bi bila uspostavljena u skladu sa Ustavom i zakonima.

Čavara, koji je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, rekao je da izvršna vlast u FBiH pokazuje svu svoju apsurdnost, pa i smjenom ministra financija Ante Krajine i međusobnim optužbama.

On je izjavio da izvršna vlast u FBiH svaki dan pokazuju da se bavi sama sobom i međusobnim optuživanjima, a nijednim potezom ne želi da riješi probleme koji su evidentni u FBiH.

“Zabrinjava da druge zabrinjava situacija sa smjenom Krajine, a ne zabrinjava ih nezakonita izvršna vlast u FBiH. To je zamjena teza. Imamo dvije i po godine vlast koja je formirana suprotno Ustavu i zakonima u FBiH, koja narušava potpuno pravni i ustavni sistem”, istaknuo je Čavara.

Navodeći da su pojedinačne odluke takve vlasti manje važne, Čavara smatra da one mogu da izazovu određene poremećaje u plaćanju, ali i da se to može veoma jednostavno riješiti promjenom Zakona o izvršenju proračuna FBiH ili najjednostavnije zamjenom kompletne izvršne vlasti novom koja bi bila uspostavljena u skladu sa Ustavom i zakonima FBiH.

“Ovakva neustavna i nezakonita izvršna vlast samo donosi štetu FBiH, šteti ugledu BiH i nanosi štetu svim građanima FBiH i što to duže traje sve su nesagledivije posljedice takvog stanja”, naveo je Čavara.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH smatra da treba omogućiti da vlast u FBiH bude uspostavljena u skladu sa ustavom i zakonima, a da je stvar političkih dogovora tko će činiti parlamentarnu većinu koja će da formira izvršnu vlast.

On smatra da je do ostavke Fehima Škaljića iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH na mjesto predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH došlo nakon što je SBB zaključio da više od godinu dana nije uspjela realizacija vraćanja u ustavne i zakonske okvire izvršne vlasti FBiH i jer ta stranka neće na bilo koji način da nosi odgovornost za trenutno stanje u FBiH koje je proizvela vlast “platforme”.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je 3. siječnja odluku o razrješenju ministra finansija Federacije BiH Ante Krajine, zbog odgovornosti za neisplaćivanje naknada za invalidnine pripadnicima HVO-a.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je Budimira da poništi svoju odluku o smjeni Krajine, ili da odluku izmijeni tako da osigura da on može i dalje obavljati funkciju do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -