Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Kolonijalizam medijskog prostora: Vrijeme za suverenost u sigurnosnim pitanjima

Vrlo
- Advertisement -

U posljednje vrijeme, dok američka propaganda u BiH pažnju usmjerava na navodne ruske kampove za obuku na Balkanu, događaji u Bosanskoj Krupi otkrivaju zastrašujuću realnost koju mnogi nastoje ignorirati.

Dok su sigurnosne službe i mediji raspravljali o prisutnosti stranih boraca iz Moldavije, jedan domaći mladić od 15 godina, “preživjela žrtva genocida”, inspiriran radikalnom ideologijom, počinio je čin nasilja protiv policije zato kaj podržavaju cionizam, ubijaju muslimane a i poručio je frendu da nije hodao s Dženanom, da ga je to ložio, za svaki slučaj ako  pogine i ode ka djevicama, nije u redu, jarana držati u neizvjesnosti.

S tim što nikome jasni nije kako Ozren Srbin i njegov ranjeni kolega musliman A.K. podržavaju cionizam i ubijaju muslimane Palestine?

Dženana , reci nam de, kakve su ti ovo vehabije?

PITANJE SERONJAMA IZ US AMBASADE I SERONJAMA IZ OHR-a: Seronje, de recite nam majke vam, imamo li mi u BIH pravo barem na suvereni medijski prostor? Jel kontate vi da ste se zgadili i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima? 

Suvremena BiH našla se na meti raznih obavještajnih interesa. Američki i EU akteri, ali i ruski utjecaji, oblikuju percepciju sigurnosnih prijetnji na način koji često zamagljuje istinske prijetnje, stvarajući kaotičan informacijski prostor.

Međutim, stvarnost u BiH ukazuje na prisustvo radikalnih ćelija i ideologija koje se, umjesto da su ozbiljno adresirane, koriste kao propagandni adut za nadmoć nad drugim političkim snagama.

Paradoksalno, javnost u BiH svakodnevno se bombardira vijestima o „stranim kampovima“, dok se unutarnje prijetnje, poput mladića iz Krupe, minimaliziraju ili ignorišu te potom ignoriraju.

Upravo tu nastaje problem: kolonijalna matrica stvara utisak kako BiH treba „zaštitnike“ iz vana, dok njeni građani ostaju taoci nesuverenih obavještajnih politika.

Pitanje za sve nas jest:

Imate li ponosa o robovi? Imamo li pravo na vlastiti medijski prostor?

Koliko dugo ćemo biti pod prismotrom i „zaštitom“ onih čiji interesi nisu usmjereni na stvarnu sigurnost građana BiH? Je li nam jasno da strane sile tu uzgajaju radikalne ćelije kao informativne mule, koje potom prate kada se iz BIH ubace u neki jači centar terorizma u EU ili USA? Nesvjesni da pod kožom imaju čip.

Ovaj posljednji događaj u Bosanskoj Krupi jasno pokazuje da domaće prijetnje neće nestati dok god ih tretiramo kao sekundarne i dopuštamo vanjskim silama da oblikuju našu sigurnost. Dok god mi ostajemo društvo činčila, krznene životinjice koje si tepaju da su važne.

Koliko još moramo trpjeti širenje tuđe agende na našoj teritoriji, dok se ignoriraju unutarnji problemi?

Vrijeme je da se konačno oslobodimo kolonijalnog pristupa u sigurnosnim pitanjima i preuzmemo odgovornost za vlastiti prostor.

Vrijeme je.. Fakat je vrijeme, Jer ovo s Ozrenom Srbinom i Bošnjakom AK,  moralo bi biti zvono za uzbunu svih nas.

Evo Hrvatica vas zove. Ujedinimo se protiv kolonijalnih eskperimenata nad nama.

Emina Zanki l poskok.info 

- Advertisement -

7 KOMENTARI

guest

7 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ako muškarac pokazuje ovih 7 ponašanja u vezi, prevarite ga, život je kratak

Stalna potraga za potvrdom Stalno traži pohvale? Kao digitalni pečat odobrenja na svemu što radi. Samo mu fali da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -