Četvrtak, 24 listopada, 2024

Bivši zaposlenik OpenAI-ja: Tvrtka krši zakon o autorskim pravima i uništava internet

Vrlo
- Advertisement -

Bivši istraživač iz OpenAI-a, Suchir Balaji, nedavno je javno kritizirao poslovni model tvrtke, tvrdeći na svom blogu da OpenAI krši američki zakon o autorskim pravima. Balaji, koji je diplomirao na UC Berkeleyu i radio na razvoju GPT-4, pridružio se sve većem broju kritičara koji smatraju da je način na koji OpenAI prikuplja podatke pravno problematičan.

“Morate napustiti tvrtku ako vjerujete u ono što ja vjerujem”, izjavio je Balaji u intervjuu za The New York Times. Dodao je da je prvotno bio motiviran time što je vjerovao da bi AI mogao rješavati složene probleme poput liječenja bolesti, ali sada smatra da se ta tehnologija koristi za neetične stvari. Vjeruje da AI tvrtke poput OpenAI-a “uništavaju komercijalnu održivost” kreatora i poduzeća čiji su podaci korišteni za treniranje tih sustava.

U svom eseju, Balaji je tvrdio da OpenAI krši zakon o autorskim pravima jer sadržaj koji generira ChatGPT ne zadovoljava standarde ‘fair use-a’. To je načelo koje dopušta ograničenu upotrebu zaštićenih materijala bez dozvole autora.

OpenAI je odgovorio izjavom u kojoj tvrdi da svoje modele razvija koristeći javno dostupne podatke, oslanjajući se na ‘fair use’ i podržavajući se na dugogodišnje pravne presedane.

Važno je napomenuti da New York Times trenutno tuži OpenAI zbog neovlaštenog korištenja njihovih članaka za treniranje algoritama, a slične tužbe podigli su i brojni umjetnici, autori i programeri, uključujući Sarah Silverman, Ta-Nahisi Coatesa i Georgea R. R. Martina. Sve više slavnih osoba, tehničkih etičara i pravnih stručnjaka izražava zabrinutost zbog pravnih i društvenih posljedica koje donosi umjetna inteligencija.

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ljetovanje u Jugi: Radnici su mislili da je to prevara

Narednih dana na našem portalu čitajte feljton o ljetovanju u Jugoslaviji, kako se ljetovalo, kako su nastala odmarlišta, kad...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -