Četvrtak, 3 listopada, 2024

Vrijeme je za novi glavni grad BiH: Sarajevo to više ne može biti.

Vrlo

Sarajevo, grad s bogatom poviješću, nekada simbol multietničke BiH, nažalost više ne može nositi teret glavnog grada države koja teži budućnosti u Europi. Današnja politička klima, zajedno s događajima u regiji i širim svjetskim kontekstima, pokazuje duboke podjele unutar BiH. Jedan od posljednjih primjera koji ilustrira ovaj rascjep je slavljenje teheranskih raketa u Sarajevu, dok se s druge strane čuje muk onih koji se zalažu za univerzalne ljudske vrijednosti i mir.

Ovaj trenutak otvara važno pitanje: trebamo li novi glavni grad Bosne i Hercegovine – grad koji nije talac prošlosti i sektaških podjela, već je simbol zajedničke budućnosti svih njenih građana?

Zašto Sarajevo više ne može biti glavni grad?

Sarajevo je postalo epicentar političke dominacije jedne nacionalne grupe, a neki događaji u posljednjim godinama sugeriraju da se grad udaljava od sekularnih i europskih vrijednosti. Slavljenje raketnih napada na Izrael, povezanost s radikalnim idejama i konstantna polarizacija unutar političkog i društvenog života pokazuje da Sarajevo više ne ispunjava ulogu glavnog grada moderne, demokratske i europske BiH.

Za zajedničku budućnost, koja se temelji na toleranciji, multikulturalnosti i dijalogu, potreban je grad koji u svojoj biti odražava te vrijednosti. Novi glavni grad trebao bi biti simbol modernizacije i zajedništva, mjesto gdje će svi narodi i religije moći živjeti u skladu, bez osjećaja marginalizacije.

Koji gradovi mogu biti kandidati za novi glavni grad?

Evo nekoliko potencijalnih opcija:

1. Banja Luka

  • Prednosti: Kao najveći grad Republike Srpske, Banja Luka ima razvijenu infrastrukturu i stabilnu administraciju. Grad nema muslimansku većinu, što bi moglo smanjiti tenzije među narodima u BiH, a pozicioniran je u središnjem dijelu zemlje, što bi omogućilo lakši pristup svim entitetima.
  • Nedostaci: Politička scena u Banja Luci već je čvrsto vezana za srpske nacionalne interese, što bi moglo stvoriti dodatne podjele i otpor među Bošnjacima i Hrvatima.

2. Mostar

  • Prednosti: Mostar ima povijest koegzistencije triju konstitutivnih naroda, te kao simbol rekonstrukcije i pomirenja može biti idealan kandidat za novi glavni grad. Grad se nalazi u Hercegovini, regiji koja je prozapadno orijentirana i poznata po svojoj otvorenosti prema europskim vrijednostima.
  • Nedostaci: Političke podjele unutar grada još uvijek su prisutne, te bi bilo potrebno dugoročno ulaganje u izgradnju povjerenja među zajednicama.

3. Brčko

  • Prednosti: Brčko je distrikt pod posebnim režimom i njime upravljaju svi konstitutivni narodi. Geografski je smješten između entiteta i može funkcionirati kao neutralna zona. Njegova jedinstvena politička pozicija već sada ga čini simbolom zajedničkog upravljanja i suradnje.
  • Nedostaci: Brčko je relativno mali grad, te bi bilo potrebno značajno ulaganje u infrastrukturu kako bi mogao preuzeti ulogu glavnog grada.

4. Tuzla

  • Prednosti: Tuzla je poznata po svojoj multietničnosti i sekularnim vrijednostima. Grad ima bogatu povijest industrijskog razvoja i otvorenosti prema inovacijama, te bi mogao postati simbol modernizacije BiH.
  • Nedostaci: Iako ima pozitivan povijesni imidž, potrebno bi bilo ulaganje u političke strukture kako bi Tuzla mogla ispuniti funkcije glavnog grada.

5. Neum

  • Prednosti: Kao jedini obalni grad u BiH, Neum bi mogao postati simbol međunarodne otvorenosti i turizma. Smješten u blizini Jadranskog mora, grad bi mogao privući investicije i postati centar poslovanja, kulture i diplomacije.
  • Nedostaci: Neum je maleni grad i bio bi potreban značajan razvoj kako bi mogao ispuniti zahtjeve glavnog grada ali je ideja izazovna.

6. Ljubuški:

  • Položaj i povezanost: Ljubuški se nalazi u blizini granice s Hrvatskom i Jadranskim morem. Njegova blizina Hercegovini i Jadranskoj obali čini ga pristupačnim gradom s velikim potencijalom za trgovinu i razvoj turizma.
  • Etnička struktura: Grad je većinski naseljen Hrvatima, ali ima potencijal za privlačenje svih etničkih grupa, osobito zbog njegovog otvorenijeg, zapadnog pogleda prema svijetu. Njegova blizina Međugorju također dodaje važnost s obzirom na vjerski turizam.
  • Potencijal za razvoj: Ljubuški se pokazao kao ekonomski održiv, sa sektorom poljoprivrede i turizma, no potreban je dodatni infrastrukturni razvoj kako bi se mogao natjecati za status glavnog grada.
  • Simbolika: Ljubuški, kao manji grad s većinskim hrvatskim stanovništvom, mogao bi simbolizirati pomak ka stvaranju balansiranije političke strukture u zemlji.

7. Livno:

  • Geografski položaj: Smješteno na jugozapadu zemlje, u blizini granice s Hrvatskom, Livno ima strateški položaj koji povezuje Bosnu i Hercegovinu s Jadranskom obalom. Njegov položaj između Federacije BiH i Republike Srpske također bi mogao igrati ulogu u smanjenju regionalnih tenzija.
  • Etnička struktura: Livno ima većinsko hrvatsko stanovništvo, no također značajnu bošnjačku manjinu, što bi moglo doprinijeti ravnoteži u nacionalnoj strukturi.
  • Ekonomski potencijal: Livno ima solidan poljoprivredni i stočarski sektor, a blizina granice s Hrvatskom mogla bi pomoći u razvoju infrastrukturnih i gospodarskih projekata.
  • Simbolika: Budući da je Livno povijesno povezano s bosanskohercegovačkim Hrvatima, postavljanje glavnog grada u Livno moglo bi biti simboličan potez u ravnoteži političkog i etničkog uređenja zemlje.

 

Prednosti Livna i Ljubuškog kao potencijalnog glavnog grada:

  • Ravnoteža etničkih zajednica: Za razliku od Sarajeva, koje je postalo središte bošnjačke dominacije, Livno ili Ljubuški mogli bi pružiti prostor za balansiranu reprezentaciju u zemlji gdje hrvatska zajednica često osjeća marginalizaciju. Postavljanje glavnog grada u ove gradove, gdje muslimani nisu većina, moglo bi stvoriti ravnotežu s državnim uređenjem gdje trenutno dominiraju bošnjački političari.
  • Povezanost s budućnošću: Ova dva grada smještena su u dijelovima zemlje koji gravitiraju prema europskim vrijednostima i trgovinskim vezama s Hrvatskom i Europskom unijom. Time bi novi glavni grad mogao biti simbol otvaranja Bosne i Hercegovine prema budućnosti, Europi i modernim vrijednostima.

Vrijeme je da ozbiljno razmislimo o premještanju glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevo je nekada bio simbol zajedništva, ali danas predstavlja utočište radikalizmu, duboke podjele i rasadnik je  političke polarizacije. Sve medije iz Sarajeva trebalo bi zabraniti ako se želi spasiti zemlja od potpunog kaosa i novih sukoba.

Za budućnost BiH, potrebna je nova prijestolnica koja odražava sve ono što Sarajevo više nije – toleranciju, multikulturalnost i spremnost na suživot.

Novo središte mora biti grad koji je okrenut budućnosti, koji može postati ne islamski nego istinski centar moderne BiH . To bi bio znak da zemlja izlazi iz sjene prošlosti i usmjerava se ka Europi, suradnji i napretku. Izbor pravog grada može biti prvi korak ka toj viziji.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mark Zuckerberg počeo uzgajati goveda: Od svih mojih projekata, ovaj je najukusniji

"Počeo sam uzgajati stoku na ranču Ko'olau na Kauaiju, a cilj mi je proizvesti najkvalitetniju govedinu na svijetu. Goveda...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -