Četvrtak, 26 rujna, 2024

Njemačko gospodarstvo tone četvrti mjesec zaredom: Pesimizam među poslovnim liderima raste

Vrlo

 

Njemačko gospodarstvo nastavlja padati već četvrti mjesec zaredom, pokazuje najnovija anketa instituta za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Münchenu. Indeks koji mjeri raspoloženje među poslovnim liderima smanjio se u rujnu za 2,1 bod u odnosu na kolovoz, spustivši se na 85,4 boda – najnižu razinu od siječnja.

Ovaj pad indeksa odražava rastuće pesimizam među poslovnim čelnicima u najvećem europskom gospodarstvu. “Njemačko je gospodarstvo pod sve snažnijim pritiskom”, izjavio je Clemens Fuest, predsjednik Ifo instituta.

Anketa, koja je obuhvatila oko 9.000 kompanija, pokazuje da su mnogi poslovni lideri nezadovoljni trenutnom situacijom, ali i očekivanjima za budućnost. Posebno je pogođena industrija, čiji se indeks spustio na najnižu razinu od lipnja 2020., kada je pandemija koronavirusa dostigla vrhunac.

“Procjene kompanija o trenutnom stanju poslovanja značajno su se pogoršale, a očekivanja su još pesimističnija. Manjak novih narudžbi dodatno je produbljen, što dovodi do sve većih problema u ključnim sektorima njemačke industrije”, ističu stručnjaci instituta.

Ovaj kontinuirani pad njemačkog gospodarstva povećava zabrinutost zbog potencijalnih posljedica na europsko i globalno tržište.

 

- Advertisement -

5 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Meditacija nije ono što mislite. Radi se doslovce o teretani za mozak…

Kada čujete da netko meditira svakodnevno, pomislite: "Evo ga, još jedan što diše dublje od prosjeka."Ali što ako vam...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -