Petak, 27 rujna, 2024

Cijena peleta dosegla 1000 KM po toni, na dan izbora mogao bi izbiti socijalni bunt

Vrlo

I nakon odluke Vijeća ministara BiH o produženju zabrane izvoza peleta iz BiH do 31. listopada ove godine, cijene ovog energenta i dalje vrtoglavu rastu, saznaje Hrvatski Medijski Servis. Tona peleta samo u posljednjih tjedan dana skočila je sa 730 KM, na 900 do 1000 KM za tonu. No i po toj cijeni pelet se teško, gotovo nikako, ne može naći na tržištu. Podsjetimo, cijena tone peleta prošle zime iznosila je oko 300 KM, što znači da je za godinu dana poskupio za više od 300 posto.

– Ovo nije normalno. Za grijanje jednog stana ili kuće mjesečno je potrebno tona peleta, za što bi trebalo potrošiti cjelu plaću. Vlasti trebaju nešto hitno poduzeti jer će ovo dovesti do socijalnog bunta, kaže za HMS B.K. iz Mostara.

Bolje upućeni u stanje na tržištu tvrde kako je tako vrtoglavi skok cijena peleta umjetno izazvan, jer proizvođači pelet drže u skladištima, čekajući istek zabrane izvoza peleta. Navodno im inozemni kupci plaćaju i skladištenje.

Mnogi smatraju da se ovakva situacija ne bi dogodila da je Vijeća ministara produžilo zabranu izvoza ne za mjesec već za minimalno šest mjeseci. Takvu odluku, tvrdi sugovornik HMS-a, trebali bi hitno donijeti, u suprotnom mogući su i socijalni nemiri.

-Osim što je poskupjela hrana i gorivo, sad je i grijanje postalo luksuz za većinu stanovništva, a zima je na vratima. Ljudi su na rubu živaca, upozorava sugovornik HMS-a./HMS/

- Advertisement -

26 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

KAOS U SABORU: Grmoja i Selak Raspudić razbucali Zekanovića u 2 min

Slobodan govor saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je svojih pet minuta iskoristio kako bi se osvrnuo na govore saborskih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -