Petak, 3 svibnja, 2024

PLENKOVIĆ: To je sramotna politika, osobno ću reći Vučiću…

Must Read

Negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku Republike Srbije sramotno je i nedopustivo, poručio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković i dodao da će to reći srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

“Veleposlanstvo, ministarstvo vanjskih poslova i sve nadležne službe imaju jasnu zadaću da prosvjeduju prema institucijama Srbije”, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka stranaka parlamentarne većine u Banskim dvorima.

“Mislimo da je to sramotna politika”, dodao je.

Hrvatska očekuje da Srbija “ispravi takve anomalije u udžbenicima” kojima se pokazuje i “nedostatak poštovanja” prema susjednoj zemlji.

“Ne vidim koja je namjera i s kojom to mudrošću i pameću se to dogodilo. To ću reći osobno i predsjedniku Vučiću koji će biti danas i sutra u Sloveniji na summitu” EU-Zapadni Balkan, poručio je Plenković.

U udžbeniku gramatike skupine autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku, poručivši da je to “vrh ledenog brijega društvenog konteksta koji uvelike opterećuje položaj Hrvata u Srbiji”, prenosi Hina./HMS/

- Advertisement -

44 COMMENTS

    • Jeli ovo rekao Hrvat od Ravnoga ( Hr.selo u juznoj Herc.) Covjek se zajebava sa vama i zaradjuje lovu.POGLEDAJ OVOGA IZDAJICU KADA PRICA SA ZUKORLICEM (efendijom) U EMISIJI Ja mislim da je bila cirilica) .JER KADA PRICA SA DRUGIM INTELEKTUALCOM ONDA SE PRICA ISTINA. A VAMA BRAVIMA MOZE PRICATI STA MU PANE NA PAMET.!!

  1. Da je bezobrazluk, jeste ali srbijanski umirovljenici ima da popadaju u nesvjest kada cuju da im se kritikuje Vucica. Nije to humano

    • Jedini narod koji ima svoj jezik na nasim prostorima je Hrvatski narod.Zamisli da srbi nemaju svoju rijec npr. SUSJED. U njih je komsija ,turska rijec,zamisli koliko je to star narod hahahaha .samo su od vas gori ovi osuneceni……pozz

  2. Hrvatskom jeziku fali tisuće i tisuće turcizama i anglizama, da bi se za Hrvate moglo reći da pričaju srpski jezik. Bez turcizama i anglizama srpski jezik bi bo prazan skup. Sa bosanskim jezikom je već druga priča. Bosanski jezik se lingvistički ne razlikuje od srpskog jezika. Ustvari današnji bosanski jezik je srpska verzija nekadašnjeg srpsko-hrvatskog jezika.

    • Bolje sebe upitaj postoji li srpski jezik? Da vam nije turcizama i anglizama u srpskom jeziku vi praktički ne bi imali jezika. Svi nazivi koji označavaju predmete i pojave su vam turcizmi ili su vam anglizmi. Pa o kavom srpskom jeziku možemo pričati? Za razliku od vas mi Hrvati imamo jezik samim tim što predmete i pojave nazivamo svojim jezikom, a koji nije od jučer nego od kad je pisane riječi u Hrvata. 

  3. Jos veca je sramota IZDATI od NJOFRINE HRHFOSNE Bos.posavinu ,ODBRANJENO je samo Orašje pola bosnjaka pola hrvata,nazvati to posavski kanton i bosanski jezik prebrisati zvati ga kao u genocidnoj tvorevini BOŠNJAČKI jezik ….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Izglasana nova vlada Srbije. Vulin jedan od potpredsjednika, Dačić ministar MUP-a

ZASTUPNICI Narodne Skupštine Srbije danas su izglasali novu vladu na čijem će čelu biti premijer Miloš Vučević. Za novu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -