Subota, 28 rujna, 2024

Ekstremistička ideologija – potencijalni izvor terorizma u BiH

Vrlo

 

BiH je i dalje spremna na suradnju u borbi protiv terorizma i nastavlja povećavati kapacitete na tom planu, ali ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke skupine ostaju potencijalni izvori terorizma u toj zemlji, navodi se u najnovijem izvješću State Departmenta.

U izvješću State Departmenta o borbi protiv terorizma navodi se da u 2019. nije registriran nijedan državljanin BiH koji je pokušao otputovati u inozemstvo radi sudjelovanja u oružanim sukobima,prenosi RTRS.

Međutim, State Department upozorava da se deseci državljana BiH i dalje nalaze u Iraku, Siriji i Ukrajini, te da je zemlja suočena s prijetnjom povratnika s ratišta.

– BiH je i dalje dobar partner u procesu vraćanja stranih boraca, a Predsjedništvo BiH suglasilo se u studenom 2019. godine da vrati članove njihovih obitelji iz Sirije – ističe se u izvješću za prošlu godinu.

U dokumentu se podsjeća da je u prosincu u BiH vraćeno 17 žena i djece, zajedno sa sedam boraca u inozemstvu, te da su agencije za provođenje zakona u BiH bile vrlo kooperativne u spomenutom procesu.

State Department ukazuje da i dalje postoji problem blagih presuda u slučajevima pod optužbama za terorizam u BiH, te ističe da su i pojedini suci priznali da je potrebno strože sankcionirati takve predmete.

– Ostvaren je mali napredak na polju vraćanja boraca i deradikalizacije, razne skupine civilnog društva, Međureligijsko vijeće BiH i vjerski lideri uložili su značajne napore u sprječavanju i borbi protiv radikalizacije i regrutiranja terorista – napominje se u izvještaju.

Iz State Departmenta su posebno naglasili činjenicu da se u BiH tijekom prošle godine nije dogodio nijedan incident povezan s terorizmom, ali da BiH u tom periodu nije donijela bilo kakve značajnije promjene u zakonu o borbi protiv terorizma.

State Department se u izvješću osvrnuo i na činjenicu da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vodeća agencija za borbu protiv terorizma, ali da je njena efikasnost ograničena, uz oko 25 službenika koji rade na slučajevima terorizma.

U najnovijem izvješću se podsjeća da SIPA nastavlja obuku koju financira program State Departmenta za pomoć u borbi protiv terorizma.

State Department skreće pažnju na nedostatak političke volje da se provedu inicijative koje financiraju SAD, usprkos želji službi za provođenje zakona da imaju na raspolaganju takva sredstva.

U dokumentu se navodi i to da je ostvaren određen napredak po pitanju o inicijativa za sigurnost granica, te da Granična policija BiH nastavlja unaprjeđivati tehnologiju na ključnim graničnim prijelazima, a da je Služba za poslove sa strancima proaktivno radila s međunarodnim partnerima na razmjeni informacija o nastavku rasta broja migranata koji ulaze u zemlju.

State Department naglašava da je BiH nastavila s provođenjem napora u sprječavanju terorističkih aktivnosti, te da je Sud BiH povećao zatvorske kazne Maksimu Božiću i Edinu Hatoru na šest i tri godine zatvora zbog planiranja terorističkih aktivnosti.

U dijelu izvješća o nasilnom ekstremizmu, State Department navodi da ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke skupine ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH.

Kada je riječ o promoviranju tolerancije i borbi protiv nasilja, State Department ističe napore vjerskih zajednica u BiH, koje rade zajedno u Međureligijskom vijeću BiH protiv nasilja usmjerenog ka bilo kojoj vjerskoj zajednici.

Na kraju izvješća navodi se da Tužiteljstvo BiH nastavlja surađivati s SAD-om, Srbijom, Crnom Gorom, članicama EU kao što su Austrija i Njemačka, kao i s Velikom Britanijom u istragama koje su povezane s borbom protiv terorizma./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Boris Johnson planirao napad na nizozemsku tvornicu cjepiva zbog spora s EU

Boris Johnson, bivši britanski premijer, priznao je u svojim memoarima da je u ožujku 2021. naredio vojnim zapovjednicima da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -