Subota, 28 rujna, 2024

UDVDR HR HB ODGOVORILA FALSIFIKATORIMA POVIJESTI HVO je oslobodio općinu Mostar, ostale vojne formacije nisu tada ni postojale

Vrlo

Povodom neutemeljene reakcije pojedinih pripadnika boračkih udruženja Armije RBIH u Mostaru na obilježavanje veličanstvene operacije Lipanjske zore 1992., koju su prije dvadeset osam godina zajedničkim snagama izvele postrojbe HVO, HOS-a i MUP-a s područja Hercegovine, kao i HV-a, reagirala je
Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B Mostar.

U priopćenju koje prenosi Hrvatski Medijski Servis pojašnjavaju da je “Samostalni bataljon odbrane – Mostar” bio pod izravnim zapovjedništvom HVO-a.

“Na njima spornom plakatu obilježavanja operacije Lipanjske zore nije posebno istaknuta niti jedna pojedinačna postrojba koja je sudjelovala u oslobađanju Mostara i doline Neretve, pa tako ni „Samostalni bataljon odbrane – Mostar“ o čijoj organizaciji postoji zapovijed od 01. svibnja 1992., a koji je u to vrijeme bio pod izravnim zapovijedanjem i u sastavu Općinskog stožera HVO Mostar temeljem Odluke Kriznog štaba općine Mostar (imenovanog od Skupštine općine Mostar), broj: 427/92 od 29.04.1992., čiji su potpisnici Milivoj Gagro, Ismet Hadžiosmanović, Zijad Emirović, Borislav Puljić, Josip Škutor, Mehmed Behmen, Ilija Filipović, Fikret Bajrić i Jole Musa”, priopćeno je iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B Mostar.

Dodaju da je u točki 5. iste Odluke navedeno je: „Zadatak Hrvatskog vijeća obrane –Općinskog stožera Mostar je oslobađanje cjelokupnog prostora općine.“

-U to vrijeme jedino je Hrvatsko vijeće obrane imalo respektabilne oružane formacije i to: devet bojni, četiri samostalne satnije, vojnu policiju…koje su bile spremne suprotstaviti se okupatorskim formacijama i zato je HVO-u povjerena zaštita i obrana građana Mostara od okupatora, pojašnjavaju iz UDVDR HR HB Mostar.

Lipanjske zore su ujedno i prvi poraz okupatorskih formacija u ratu u Bosni i Hercegovini. Veličina pobjede je još veća, pojašnjavaju, jer je na području koje je oslobođeno bila iznimno velika koncentracija neprijateljskih snaga. Odlučnom operacijom oslobođeno je područje od cca 1.800 četvornih kilometara s gradovima Mostar, Čapljina i Stolac te njihovom okolicom.

“U vojnom smislu, ova briljantna operacija sigurno će biti predmetom izučavanja, također se iskreno nadamo, kako će se ovoj temi posvetiti ozbiljni znanstvenici i povjesničari, da bi se onemogućiti ovakvi neutemeljeni istupi nevjerodostojnih pojedinaca”, stoji u priopćenju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B Mostar.

Sve je, dodaju, potkrijepljeno činjenicama, odnosno popisima sudionika operacijom Lipanjske zore kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve u razdoblju 7. lipnja do 26. lipnja 1992.

-Neupućenim građanima, a posebno rođenim nakon 1992., izvjesni Sead Salčin, Selim Isić, Vlado Fink, Zijat Mušić, Esad Kosić i Semir Dizdarević, koji su istupili u javnom obraćanju protiv obilježavanja Lipanjskih zora pokušavaju obmanuti javnost poznatom metodologijom, naglašava se u priopćenju.

Među imenovanim su i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz tog razdoblja ali, kako napominju, i oni koji nisu niti bili vojno aktivni u to vrijeme.

-Važno je još jednom napomenuti da na području općine Mostar u vrijeme operacije Lipanjske zore nije bila ustrojena Armija RBIH, što je također jasno iz svih operativnih dokumenata, navodi se u priopćenju UDVDR HR HB i dodaje:

-Također, posebno naglašavamo kako na prostoru Mostara i šire, nisu postojale organizacije kao Zelene beretke i Patriotska liga. Baš zbog tih razloga je i povjerena obrana grada Mostara Hrvatskom vijeću obrane, Općinskom stožeru Mostar, kao jedinoj organiziranoj vojnoj formaciji, kako je i navedeno gore”.

Postavljaju i pitanje tko je lažirao retroaktivni status borcima iz nepostojeće Patriotske lige.

“Ovim činjenicama se također otvara pitanje, tko je lažirao i zašto su rješavani retroaktivni statusi boraca (nepostojeće Patriotske lige, Zelenih beretki, Armije RBIH… na
području Mostara u razdoblju od 1991. do Lipanjskih zora 1992.) i tko je retroaktivno formirao navedene formacije. U istima su rješavani statusi koji su „borcima“ priznati naknadno, za razliku od branitelja HVO-a, kojima se redovito ukidaju prava kroz federalne institucije”, ističu iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B Mostar

Čestitali su i obljetnicu Lipanjskih zora.

-Sagledavajući sve rečeno, koristimo još jednu prigodu čestitati obljetnicu operacije Lipanjske zore kao i zahvalu svim braniteljima tako i njihovim obiteljima bez obzira iz kojeg naroda dolazili, stoji u priopćenju za javnost Udruge dragovoljaca  veterana Domovinskog rata HR HB.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Danski arheolozi iskopali 50 vikinških kostura

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -