Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

NADA UMIRE POSLJEDNJA: Može li pošteni građanin Jerko spasiti Hercegovinu od lopova?

Vrlo
- Advertisement -

SARAJEVO – Dopremijer Federacije BiH u mandatu 2010.-2014. pošteni, Jerko Ivanković Lijanović, tijekom čije je nametnute i “poštene” Vlade Platforme , Aluminijeva uprava gurnula ovu tvrtku u minus od preko 200 milijuna, oglasio se povodom posljednjih događanja u Aluminiju Mostar:

”Gašenjem Aluminija Mostar na ovaj način napravljena je neoprostiva šteta kako radnicima Aluminija, tako i FBiH kao 44%-om vlasniku Aluminija i skoro 100%-om vlasniku Elektroprivredi HZHB te dioničarima Aluminija.

Vlasničku i upravljačku strukturu Aluminija je trebalo  bla bla…

Podsjećamo:

  1. Lijanović je osuđen za višemilijunski privredni kriminal i pljačku proračuna FBIH. Kukić, Lagumdžija, Inzko  nikad se nisu ispričali za ustoličenje ove poštenjačine u ministarsku funkciju. Isti danas dociraju o Aluminiju.
  2. Mediji pod kontrolom sarajevskog nacionalizma niti u jednoj riječi ne spominju katastrofalan učinak Vlade Platforme i menadžerske ugovore Platforma upravitelja u Aluminiju tijekom nametnute Vlade. Podsjećamo razdbolje 2010-2014 razdoblje je prvih ozbiljnih zaduženja Aluminija koji se više nisu mogli kontrolirati. Šef Kukićeve i Zlatkove Platforme za kasapljenje Aluminija u to doba bio je Ivo Bradvica. U tom smislu nisu neosnovane teze da je cilj bošnjačke Platforme bio toliko zadužiti Aluminij da se on više nikada ne oporavi. Prvo pravo ozbiljno financijsko ranjavanje Aluminija događa se pod Kukić-Lagumdžija upravom.
  3. Hrvate se danas pak uvjerava da je ova tvrtka namjerno uništena od samih “legitimnih” Hrvata koji su iz nje izvaličili lovu. Činjenica je da HDZ menadžment nakon Platforme nije učinio ništa da konsolidira tvrtku, da je potpisao visoke cijene struje, no činjenica je isto tako da je preuzeo Aluminij koji je već tada bio na koljenima. Činjenica je i da je Aluminij iz pepela dizao opet isti taj HDZ menadžment nakon rata, predvođen Brajkovićem. Vrijeme je to visoke cijene aluminija na tržištu i visokih profita. Mislite li da se tada nije izvlačila lova iz Aluminija? Teži slučaj da nije, no div  je tada bio div. I ništa se nije osjetilo.
  4. Platformaški portali, janjičari Hercegovine, Pepijevi sakupljači tuđeg smilja, ustašija i praunučad udbe, prate u stopu propagandu Sarajeva i stavljaju mete na čela. Platformu i 2010-2014 ne spominju. Jer su bili dio nje. Uz to sve Lijanovića, koji je osuđeni kriminalac, predstavljaju kao “najpametnijeg” dok je zaključak koji nam nudi Kukić taj da je osobno Aluminij uništio Čović s obitelji i kumovima. Nikako Kukić i Lagumdžija s rodbinom i prijateljima.
  5. Ako je Aluminij bio zlatna koka iz koje se zgodno izvlačila lova, zašto bi netko, pa bio on i legitimni Hrvat, netko  tko je navikao izvlačiti lovu iz neke koke uništavao tu koku?
  6. Radnici Aluminija imali su natprosječne plaće za BH standard, neki od njih su toliko zarađivali da su na moru investirali u apartmane i kuće, neki su živjeli kao u socijalno najsigurnijim državama, posao u Aluminiju se čuvao, nije se davao otkaz. Život je bio lijep. Isprika radnicima Aluminina s normalnom plaćama. (Ovdje gpvorimo o onima čije su bile znatno iznad BH prosjeka a kojih nije malen broj)
  7. Govori se o teškoj muci tih radnika kojima će trebati uvezati staž, i kojima fali malo do mirovine. Koliko Hrvata u BIH je imalo privilegiju uz svoj posao ulagati sa strane u sekundarne pasivne investicije? Poput investiranja u nekretnine u Hrvatskoj? Nije li neuvazanost staža  problem većine građana , pogotovo Hrvata u BIH? Koliko Hrvata u BIH je imalo prosjek plaće od 1600, 2000 ili 3000 KM netto?  Koliko Hrvata danas uopće ima staž? Od naroda koji je u odnosu na standard radnika Aluminija ispodprosječno plaćen traži se solidarnost s onima koji su godinama natprosječno plaćeni i to kako – subvencijama istog tog naroda. Budući da Aluminij već godinama živi od sufinanciranja države. A država to ste vi. Ne institucije. Država je tvoj džep. Sve što je državno tvoje je.
  8. Ako smo kao narod u BIH doista ožalošćeni i zabrinuti za Aluminij, te ne prihvaćamo tezu da je on postao tržišno neprofitabilan, jesmo li spremni pristati da nam EPHZHB podigne cijenu električne energije za 25% te da se taj dio usmjeri u revitalizaciju Aluminija i isplatu plaća radnicima Aluminija? Ako jesmo super. Onda nema problema. EPHZHB će nam umjesto 100KM poslati račun od 125KM ili 150KM mjesečno i sve će u Aluminiju iznova zaživjeti. Tvrtka će živjeti od nas. Jesmo li dakle spremni na to ? Ako nismo nemojmo lažno kukati. Ako jesmo idemo to uraditi.
  9. Ovaj tekst nikako nema namjeru pravdati HDZ menadžment od 2014-2019. Bio je katastrofalan a neke odluke koje su potpisane bile su užasno glupe i sulude. Nadamo se da ćemo doći u posjed štetnih ugovora i potpisa na te glupe odluke čisto da se vidi čija je pamet pomogla sunovrat Aluminija. Stoga apeliramo na sve koji su u posjedu tih ugovora da nam ih pošalju. Ne samo menadžerskih nego i ugovora s tvrtkama koji su bili štetni po Aluminij.
  10. Mi smo opet stava da bez obzira na te idiotske odluke i profitabilne menadžerske ugovore istog tog menadžmenta div ne može pasti ako je div. BH Telekom je recimo div. Bez obzira koliko SDA menadžment krao tu tvrtku BH telekom kao profitabilan div ne može pasti.
  11. Aluminij je pao jer je cijena istog na svjetskom tržištu postala niska, time i profit tvrtke. Dok se proizvodnja  Aluminiju nije modernizirala i pojeftinila, nit je tvrtka u svojih nekoliko desetljeća postojanja pronašla način energetske neovisnosti. U godinama velikih profita nisu ulagali u vlastite energetske pogone, nisu gradili privatne elektrane, niti su kupovali elektrane po Afrikama i Azijama.
  12. Ako se treba tražiti stvarni krivac onda je on u njegovim vlasnicima. Vladi FBIH. Upravo su oni iz godine u godinu dopušali nastavak agonije i ovisnost Aluminija o njima, bez obzira radilo se o HDZ SDA vladama ili Vladi Platforme.
  13. Nisu dali upravama zadatak da pronađu model energetske neovisnosti, politika je držala tvrtku usko vezanu uz Vladu FBIH. Tvrtka vezana uz državu, energetski ovisna o državi, na svjetskom tržištu postala je nekonkurentna. Time i ubijena.  I to onog trena nakon što je država naprosto jednog dana odlučila da više neće držati na životu Aluminij. Dodajmo tome svemu da Aluminij nikada nije razmišljao o promjeni načina proizvodnje. Oni su cijelo vrijeme Aluminij proizvodili iz glinice, što iziskuje ogroman utrošak energije, nikad nisu modernizirali proizvodnju na način da bi kao sirovinu koristili već korišteni aluminij i reciklirali ga.
  14. Vlast koja je  odlučila ugasiti Aluminij je i HDZ vlast i toga trebamo biti svjesni. HDZ ministri nisu dali ostavke zbog gašenja tvrtke. Čavara nije rasputio Vladu FBIH. Oni su ukratko podržali ovu odluku.
  15. Na dan gašenja, uoči i nakon, hrvatski političari i ministri ponašali su se kao da ne postoje. Tražili su fratre da se slikaju s njima i time slali poruku narodu da su oni kako ok. Jer fratar ti dođe nešto kao štit od naroda. On dijeli imunitet i drži narod u pokornosti. Ahdnama 2019.
  16. Što sve govori u prilog našoj tezi da HDZ nije politička stranka, ne bave se politikom, u njoj ne sjede političari. Slučaj Aluminij govori da su se udaljili od naroda. Ako se ne smatraš odgovornim zašto ne smiješ među narod.
  17. Vrijeme je da promijene naziv u Hrvatska molitvena zajednica. Da si kupe grobno mjesto. I da si izmole Vjerovanje. Vakat je.
  18. Isto tako ako hrvatski narod nasjedne na propagandu Sarajeva, koji je ozbiljan sutvorac smrti Aluminija i krene se jesti među sobom, onda taj narod i ne zaslužuje bolje. I sam bi se trebao ispisati iz statusa političke nacije i proglasiti molitvenom skupinom. Te također moliti Vjerovanje. Uz zamuckivanje na onom dijelu da vjeruje u “jednu svetu apostolsku Crkvu” pošto godinama podržavaju one koji otvoreno podrivaju Crkvu i prkose Svetoj Stolici. Fratrizane koji ovaj narod uvjeravaju u to da je Gospa dala otiskati vlastiti životopis, i da je odredila kako postaviti klima uređaj. Narod koji vjeruje u takve gluposti trebao bi razmisliti o svom kolektivnom psihičkom zdravlju.

Poskok.info

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ako muškarac pokazuje ovih 7 ponašanja u vezi, prevarite ga, život je kratak

Stalna potraga za potvrdom Stalno traži pohvale? Kao digitalni pečat odobrenja na svemu što radi. Samo mu fali da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -