Četvrtak, 26 rujna, 2024

DODIK NA PARASTOSU U DRAKULIĆU: Znamo li što se tamo uopće dogodilo?

Vrlo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod u Republici Srpskoj ostaje trajno opredijeljen da čuva sjećanje na sve stradale srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu i da dodatno izgradi svoju slobodu i državu.

“Za Srbe su uvijek bile važne dvije stvari u njihovoj povjesti – sloboda i država”, kazao je Dodik u obraćanju okupljenima nakon parastosa u Drakuliću kod Banjaluke, gdje je danas obilježeno 77 godina od ustaškog zločina nad Srbima u ovom i okolnim selima, javlja Srna.

Pokolj u Drakuliću je masovno pogubljenje srpskog stanovništva koje su tijekom Drugog svjetskog rata počinili pripadnici Ustaške vojnice 7. veljače 1942. u okolici Banje Luke, točnije u naseljima DrakulićŠargovacMotike i u rudniku Rakovac.[1][2]

Pripadnici II. Poglavnikove tjelesne bojne i VIII. ustaške bojne hladnim oružjem su ubili oko 2.300 Srba, većinom staraca, žena i 551 dijete,[3] jer su vojno sposobni muškarci uglavnom bili u zarobljeništvu.

Počinitelje ovog pokolja predvodio je nadporučnik Josip Mislov u pratnji petrićevačkog župnika, fratra Miroslava Filipovića, a sve je isplanirao raniji ustaški stožernik dr Viktor Gutić.

Izvršitelji su bili ustaše iz Zagreba i Banje Luke, potpomognuti dijelom domaćeg hrvatskog stanovništva. Poklani su, s rijetkim izuzecima, svi Srbi koji su se tog jutra zatekli kod svojih kuća.

Zbog straha od mjesne pobune nakon što se pročula vijest o zločinu, general Edmund Glaise von Horstenau je odveo Miroslava Filipovića pred ratni sud.

Tamo je osuđen i odveden u zatvor, ali ubrzo oslobođen te je postao zapovjednik logora u Jasenovcu.[4]

Eugen Dido Kvaternik je bio zadužio Vjekoslava Servatzyja da uhiti i sprovede na sud zapovjednika II. bojne, bojnika Petra Zelića. Zelić je uhićen i poslan na sud u Zagreb ali nije kažnjen nego raspoređen na drugu dužnost.[5]

Izvori

  1.  Horvat & Štambuk 1946., str. 166

  2.  Miroslav Filipović Majstorović – biografija. Spomen područje Jasenovac pristupljeno 24. lipnja 2012

  3.  Spomen žrtvama ustaškog pokolja u Drakulićima. Balkan-online (9. veljače 2010) pristupljeno 24. lipnja 2012

  4.  Das Jahr 1942 – Drakulić, Motike und Šargovac. Erinnern und Gedenken pristupljeno 24. lipnja 2012

  5.  Skupina autora – Ustaška vojnica 1, Despot infinitus d.o.o., Zagreb, 2013., str. 81

 

On je rekao da se srpski narod godinama okupljao u Drakuliću da obilježi godišnjice stradanja žena, djece, staraca od, kako je rekao, pomahnitale ustaške ruke.

Ponovio je broj  od 700.000 pobijenih  Srba na raznim stratištima,  a ta izjava na žalost, pojest će današnji događaj u hrvatskim medijima. Mediji će se baviti brojem a ne suštinom. A to je suočavanje s činjenoicom o brutalnosti ustaških zločina. Obilježavanje žrtava u Drakuliću tako će pasti u drugi plan.

Od samih mahanja brojevima, daleko je važnije da se preostali propagandisti “ustaštva” kao “ispravne  opcije”, ma koliko ih bilo, i ma koliko bizarna činjenica bila da takvi još uvijek postoje, konačno suoče s činjenicom da ustašvo nije bila niti mogla biti hrvatska politička opcija. Jer je u suštini bila ne samo antihrvatska, nego i sotonska.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

INTERVIEW: Fr. John Anthony Boughton, poglavar zajednice “sivih fratara” iz Bronxa

Fr. John Anthony Boughton, američki franjevac i poglavar zajednice "sivih fratara" iz Bronxa, nekada je bio vojnik, švercer i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -