Subota, 28 rujna, 2024

Dinaridi su šaptom pali i poklonjeni naftašima za “istraživanja”

Vrlo

Nakon što su vlasti Republike Hrvatske, unatoč slaboj zainteresiranosti i odazivu na natječaj za kapacitete LNG terminala Krk, krenula u realizaciju ovog projekta, za kojeg su dobile pohvale američkog veleposlanika u Zagrebu Roberta Kohorsta, gotovo neprimjetno je donesena odluka o istraživanju ugljikovodika na području Dinarida.

Naime, usred medijske buke o ministru Tolušiću i lažnim fotografijama njegovih navodnih izvanbračnih izleta začinjenih kokainom, afere o avionima F-16 i drugih relativno važnih, nekome i nevažnih stvari, Vlada je u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola zaistraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, a po riječima ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, to je dio Vladinih aktivnosti kojima se nastoji ojačati energetska neovisnost Hrvatske.

Da ne duljimo, vijest od srijede nije podrobnije obradio ni HRT, ni drugi mediji ili visokotiražne publikacije.

Točno, vijest je objavio portal Energy Press, koji navodi da se nadmetanje provodi za četiri istražna prostora ukupne površine 12 134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina. Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Portal ne navodi što se traži?! Jesu li to prirodna ležišta nafte ili plina, iako je malo vjerojatno da Dinaridi imaju takve resurse.

Osim ovog malo poznatog portala, osim među stručnjacima i ljudima koji se bave ili ih zanima energija, vijest je prenio i lokalni portal Dalmacija Danas, koji piše kako je su u Dinaridima su pronađene rezerve nafte, ali nisu bile komercijalne, dok ministar Ćorić drži “da smo dužni istražiti što se pod nama nalazi”, pa će se lokacije za istraživanja odmaknuti od svih zaštićenih područja prirode. Naravno, Vlada i ministar se kunu kako istraživanja neće biti invazivna, neće biti nikakve štete za turizam i cijeli će proces pratiti jasna komunikacija s lokalnim zajednicama.

Franking

Što je fraking i kako utječe na podzemne vode

Međutim, Branko Obradović, ekološki aktivist iz Pule, piše kako je ispod radara prošla vijest o vjerojatno do sada najvećoj i najopasnijoj veleizdaji – Vlada RH donijela je Odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju, točnije “frakiranje”, ugljikovodika na području Dinarida. Možda ovdje leži odgovor zašto nitko ne spominje kakve su to rezerve i jesu li riječ o slojevima škriljca duboko ispod zemlje ili su to, na primjer, ležišta nafte poput onoga u Đeletovcima kod Vinkovaca, gdje se crpi desetljećima, bez posebne zabrinutosti lokalnog stanovništva?

“Nakon Slavonije, Baranje, Banije, Korduna, Podravine, Posavine, Međimurja, okolice Zagreba, itd., sada se i preostali dio Hrvatske – Gorski kotar, Lika i Dalmacija, daju na uporabu naftnim korporacijama za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, čitaj – zloglasno “frakiranje”, piše Obradović na svom Facebook profilu.

“Podsjećam da cilj naših kolonizatora nije samo zaraditi na plinu i nafti, već, prije svega, uništiti našu samodostatnost i suverenost kroz totalno uništenje lokalnog i nacionalnog gospodarstva. Naime, bušenjem ili “frakiranjem” tla, pogotovo Dinarida:

  1. Uništavaju se tlo i voda za stočarstvo i poljoprivredu, a ostalo će odraditi “trgovinski ugovori” poput CETA-e, koji strane korporacije stavljaju u povlašteni položaj. Ugrožen je i turizam, naravno.
  2. Uništavaju se prirodni resursi, pogotovo pitka voda koja je najvažniji svjetski prirodni i geostrateški resurs.Onda nas, uz ruku vodilju naših veleizdajničkih političara, servilnih licemjernih stručnjaka, kontroliranih medija i kukavičkih nevladinih udruga, “spašavaju” zaduženja u bankama i članstva u globalističkim institucijama poput Europske unije ili MMF-a. Ovo ne tvrdim ja, već sami kolonizatori koji ovakve strategije otvoreno i besramno dogovaraju kroz, na primjer, Trilateralnu komisiju u kojoj je namjesnica za RH predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a operativno provode preko tehnokratske Europske komisije i namjesnika za RH Andreja Plenkovića, te Europske banke za obnovu i razvoj s namjesnikom za Zoranom Milanovićem, koji je tamo trebao biti službeni uposlenik, ali se odlučio na osnivanju konzultantske tvrtku EuroAlba Advisory i od 2017. je bio savjetnik albanskog premijera Edija Rame i predsjednik diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold.
  3. Ovaj postupak neminovno dovodi do zagađenja tla, zraka i pitke vode, a stanovništvo obolijeva te postaje još bolji klijent farmaceutske industrije kojom upravljaju isti oni koji drže naftno-plinski biznis. Ali i bez toga smo, zahvaljujući nekvalitetnoj uvoznoj hrani, lošem i sporom zdravstvenom sustavu, te nikada ispitanim lijekovima, drugi u EU po stopi smrtnosti od raka.

VIDEO – Farmer iz Nebraske (SAD) članovima Komisije za naftu i plin nudi da piju vodu iz bunara u blizini polja i industrije škriljca, koju komisija promovira

Stoga je važno znati je li riječ o ležištima prirodne nafte i / ili plina ili škriljca, iakot o uopće nije važno s obzirom na Dinaride kao jedno od rijetkih netaknutih prirodnih područja u Europi, a to je zadaća medija, javnog televizijskog i radio servisa, a ne lokalnih portala, uz dužno poštovanje prema njihovoj profesionalnosti, koji ne pokrivaju nacionalni teritorij ili aktivista kojima je često najveći doseg objaviti status na društvenim mrežama i priča tako završava, zatrpana gomilom gluposti kojima nas preplave velike medijske kuće, državne ili privatne, sasvim svejedno.

Energy Press / Dalmacija Danas / Facebook B. Obradović

FOTO – Područje koje se daje na raspolaganje naftnim i plinskim kororacijama za istraživanje

Karta istražnih prostora

*Izneseno u članku i komentarima su osobni stavovi autora i ne odgovaraju nužno stavu redakcije Logično portala


- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Danski arheolozi iskopali 50 vikinških kostura

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -