Nedjelja, 29 rujna, 2024

MIKI MANOJLOVIĆ: Prosvjedi u Srbiji su uzaludni, dok oni prosvjeduju ja glumim u HNK Zagreb

Vrlo

Srpski glumac Miki Manojlović ocijenio je u subotu da su prosvjedi koji su u Srbiji počeli prije osam tjedana uzaludni jer oporba nema program te je naglasio da su glumci neminovno uključeni u politiku, ilustrirajući to i svojim aktualnim angažmanom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

“Ne želim ništa mnogo reći, ali: oporba sada, ona nema program. Tako da je njihov prosvjed uzaludan”, rekao je Miki Manojlović za Deutsche Welle.

Političke stranke iskorištavaju glumce

Uz konstataciju da su glumci neminovno uključeni u politiku, istaknuo je i da ih političke stranke iskorištavaju.

“Naravno da smo i mi politički umiješani. Evo, dok se te stvari (prosvjedi) događaju u Beogradu, ja u Zagrebu igram ‘Kralja Leara’ u Hrvatskom narodnom kazalištu. I to je politika. Otvaranje HNK u trenutku kada je desnica jaka”, rekao je Manojlović za DW.

Za politiku su, prema njegovim riječima, potrebni mnogi talenti, “a glumci, ako su inteligentni – a ima i takvih, ne mnogo, ali ih ima – su prije svega senzibilni, oni vide kada se nešto događa. Oni vide kada se nešto događa. Međutim glumci, i ne samo glumci nego i umjetnici, su i impulsivna bića, ali politički deluju nezrelo. Glumci su na početku prepoznatljivi i zato su svi bili iskorišteni. Devedesete pa kasnije. Sve stranke su iskoristile umjetnike.A onda su Demokrate kada su došle na vlast donijele zakone koji su uništili kazalište. Oni su išli na tržišnu kulturu, a to ne ide u tako siromašnoj zemlji. Odnos prema kulturi odredio je njihov kasniji poraz. Demokrate ne vole kad čuju takvu kritiku, ali to je tako.

Upitan kako bi reagirao da Srbija prizna neovisnost Kosova, Manojlović kaže kako ne bi bio ljut zbog toga.

-Ja ne bih bio ljut da Srbija prizna Kosovo. Drugo mislim da sa svim greškama koje su pravljene u posljednjih 110 godina sa srpske strane prema Albancima i obratno, sa svim albanskim i srpskim slabostima, politika nasilja nikada ne dovodi ni do čega. To se i pokazalo. Ovo što se sad događa nije kraj. To je neverending stori. Treba naći neko rešenje, ali ga trenutno nema na vidiku. Teško je to. Ne smijemo zaboraviti da je srpska država tamo stvorena. Mi plaćamo danak kada je u Balkanskim ratovima srpska vojska došla do Drača i radila tamo zločine, pa onda napadi Albanaca na srpsku vojsku krajem Prvog svjetskog rata, itd, itd. Dakle imamo tu problem kokoške i jajeta. I onda nasilje Rankovića kasnije. Ništa se ne riješava nasiljem. I zato smo došli do ovoga gdje smo sad, kazao je Miki Manojlović za Deutsche Welle./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Potpisan ugovor vrijedan 500.000 KM: U Ljubuškom se gradi prva Sigurna kuća u ŽZH

U Ljubuškom uskoro kreće izgradnja Sigurne kuće – skloništa za žrtve nasilja u obitelji i osobe koje uslijed životnih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -