Subota, 28 rujna, 2024

Višnja Starešina: Jugo-voodoo borci protiv hrvatske državne momčadi

Vrlo

Hrvatska nogometna reprezentacija pokazuje da je svjetska klasa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Ali i jugoslavenska voodoo reprezentacija u Hrvatskoj ne miruje. Čak štoviše, iznimno je aktivna ne bi li spriječila i umanjila taj uspjeh. Možda ne znate što je to jugo-voodoo reprezentacija u Hrvatskoj? Naizgled to jest neobična pojava: reprezentacija države koje nema već više od četvrt stoljeća, u državi koje formalno ima više od četvrt stoljeća, u specifičnom magijskom sportu bockanja i eliminacije onog najboljeg u formalno postojećoj (hrvatskoj) državi.

______________piše: Višnja Starešina I SlobodnaDalmacija

Jugo-voodoo reprezentacija se u Hrvatskoj uobičajeno razigra kada se osjeti neko novo buđenje hrvatskog pozitivnog zajedništva, onog osjećaja „mi to možemo“. A ova nogometna reprezentacija, od koje je izbornik Dalić napravio istinsku hrvatsku državnu momčad, definitivno pokazuje da oni mogu, da sadržajno jesu svjetska klasa, a da ih kao momčad povezuje duboko usađeni hrvatski identitet. Oni ne moraju glumiti kad svira hrvatska himna. Ta eksplozija nacionalnog identiteta i pozitivnog zajedništva, koje nogomet može stvoriti i prenijeti na društvo mnogo uspješnije negoli jednako vrhunska istraživanja u biokemijskom laboratoriju, uvijek je zvono za uzbunu jugo- voodoo borcima i vračevima, ugrađenim u sve sfere hrvatske države i društva. Jer jugo-voodoo borci su ugroženi i ranjivi izvan jugoslavenskog okvira. To je njihovo neprežaljeno državno utočište, u kojem su bili odabrani da budu mjera prema kojoj će se ravnati društvo, da proglašavaju što je uspjeh, a što ne, što je umjetnost, a što ne, što je humor, a što ne, što je gol, a što ne.

Da budu gospodari svih državnih blagajni, da budu budni nadzornici nacionalnih identiteta i drugih neprijateljskih pojava… I još se uvijek sjećaju kako je izgledalo kada su početkom devedesetih godina prošlog stoljeća na nekoliko godina izgubili svoja državna i društvena lena, kad su osjetili da gube kontrolu nad sustavom i narodom. I sjećaju se koliko se to bujanje nacionalnog identiteta i zajedništva, taj raspad jugoslavenskog sustava, najprije i najjasnije vidio na – nogometu.

Jugo-voodoo reprezentacija – sastavljena od polupismenih i nepismenih pisaca i drugih umjetnika s partijskim certifikatom izvrsnosti, sociologa iz komunističke škole, povjesničara koji preziru činjenice, tvoraca javnog mnijenja s partijskim atestom, komesara prerušenih u NGO zaštitnike ljudskih prava, novostasalih politbiroovaca u svim hrvatskim strankama i partijama, certificiranih od struktura stare komunističke duboke države – već više od dva desetljeća je ulagala iznimne napore kako bi zagadila i ogadila onaj polet iz devedesetih i spriječila novo nacionalno buđenje, novi polet, novo „mi to možemo“. Koristili su pritom sve naučene metode crvene voodoo magije, bockajući iz tame potencijalne i stvarne protivnike, eliminirajući ih s javne pozornice, zatvarajući prostor svima koji ne pripadaju njihovoj klijentelističkoj hobotnici, tjerajući izvrsne da potraže šansu izvan Hrvatske, kako pozicije polupismene samoproglašene elite ne bi bile ugrožene.
I jugo-voodoo borci su uspijevali: početak višestranačja i demokracije proglasiti mračnim devedesetima, oslobodilački rat upakirati u zločinački pothvat, HDZ kao simbol hrvatskog višestranačja upakirati u košulju zločinačke organizacije i naposljetku proglasiti hrvatsku državu promašenim projektom. Najnovije iz jugo-voodoo laboratorija: Hrvatska država može opstati jedino ako se uveze nekoliko desetaka tisuća Sirijaca i vrati nekoliko desetaka tisuća Srba… Podrazumijeva se da pritom valja zadržati na svim važnim pozicijama jugo-voodoo hobotnicu.

A onda im se dogodila Dalićeva nogometna reprezentacija. Dečki koji su profesionalno stasali u najboljim europskim klubovima, čiju milijunsku tržišnu vrijednost određuju svjetske nogometne burze a ne mišljenja jugo-voodoo sociologa, koji su čak potpuno imuni na te partijske prosudbe, vratili su se kao emocijama nabildana hrvatska momčad. Koja pokazuje – mi to možemo. Uz to, koje li drskosti, svoj natjecateljski elan ne dižu fućkanjem Chopinovih etida, kao svi drugi nogometaši, a niti poticajnim antifašističkim koračnicama poput „Po šumama i gorama“ ili „ Spremte se spremte četnici“, već na užas jugo- voodoo boraca – oni se bodre pjevajući „Čavoglave“.

Baš čudno, zna li se da je polovica ove hrvatske reprezentacije u ranoj dječjoj dobi morala bježati od kuće (Modrić, Lovren, Vrsaljsko, Subašić) ili bila ugrožena u kući (Mandžukić, Vida) upravo ovim antifašističkim koračnicama. Nije da nisu naši voodoo borci pokušali zaustaviti taj nogometni populizam, tu pošast: crtanjem svastika, aranžiranjem huligansko-fašističkih ispada koje policija nikada nije uspjela riješiti.

Nije da i dalje intenzivno ne pokušavaju, pravosudnim vježbama na Modriću i Lovrenu baš uoči Mundijala…. No premreženosti unatoč, voodoo-borci gube prvo poluvrijeme. Utakmicu bi mogli izgubiti ako hrvatska reprezentacija uspije potaknuti buđenje samosvijesti nacije. Ako i drugi povjeruju: pa mi stvarno možemo poslati u ropotarnicu povijesti tu anakronu razarajuću jugo-voodoo hobotnicu. I drugi put osloboditi državu.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Danski arheolozi iskopali 50 vikinških kostura

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -