Subota, 27 travnja, 2024

Srećan Božić, Hristos se rodi!

Must Read

Svi kršćani slave Božić kao opću slavu, jer je to dan rođenja najsvetijeg djeteta u povijesti čovječanstva, dan rođenja Spasitelja. Dolaskom sina Božjega među ljude na zemlji počinje i nova era u povijesti čovječanstva.
Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. Pravoslavni vjernici koji poštuju Julijanski kalendar, danas slave Božić – rođenje Isusa Krista, najradosniji kršćanski blagdan.
U kršćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja. Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.
Patrijarh srpski Irinej je u ponoć u Hramu Svetog Save, u prisustvu velikog broja vjernika i visokih državnih i vjerskih dužnosnika, počeo služenje božićne liturgije. Služenju liturgije prisustvovali su predstavnici kršćanskih vjerskih zajednica, a oko Hrama okupio se veliki broj Beograđana. Patrijarh Irinej zapalio je u sinoć Badnjak u beogradskoj Crkvi Svetog Aleksandra Nevskog.
Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća kršćanska blagdana. To je dan kada se slavi rođenje Hristovo i kada je duh malog Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje. Pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. siječnja, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.
Božić je blagdan čitave obitelji i zato bi njezini članovi tijekom blagdanskih dana trebali biti zajedno. Vjernici koji slave Božić dan počinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.
S obzirom na mesijansku službu Krista, koji je, prema Svetom pismu “… radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s nebesa i postao čovjek …” njegovo rođenje je najradosniji događaj u povijesti ljudskog roda.
Božić u kršćanskoj religiji predstavlja najradosniji, a pored Vaskrsa i najznačajniji sveti blagdan, ustanovljen još od apostolskih vremena.
Proslava Božića za Srbe, Ruse i pripadnike jeruzalemske patrijaršije počela je točno u ponoć između 6. i 7. siječnja. Proslavu rađanja novog života, djetinjstva i roditeljstva prate najljepši vjerski običaji i obredi. Kako navodi sveti Ivan Zlatousti, Božić je izvor svih kršćanskih blagdana, jer da nije bilo Kristova rođenja, ne bi bilo ni krštenja, ni uskrsnuća, ni drugih. Ili kako kaže Njegoš: Nema dana bez očnog vida, niti prave slave bez Božića. Jer, ono što su “oči za tijelo i tjelesni život, to je Kristovo rođenje za dušu i za sveukupni smisao ljudskog i vasionskog življenja i općeg postojanja”.
Simboli Božića je slama, koja predstavlja jasle u vitlejemskoj pećini u koje je položen novorođeni Isus, zatim novčići koji u slami simboliziraju zlato kojim je darovan Isus. Orasi u slami iu ćoškovima sobe simboliziraju to da Bog vlada nad sve četiri strane svijeta, dok kađenje kuće predstavlja simbol smirne i tamjana kojima je, također, darovan Krist. Proslavu Božića obilježava i položajnik, gost na Božić, a najčešće je to muško dijete ili mladić, a položajnik se prima kao sam Gospodin – koji svojim rođenjem u sve domove ljudske donosi mir i dobru volju.
Neizostavni simbol Božića je i Badnjak, koji predstavlja grane kojima je založena vatra po Isusovom rođenju. To je i simbol Isusa Krista koji je u naponu svoje snage, silom svoga Božanstva, raskinuo lance ropstva grijehu, preporodio čovjeka iu njemu razbuktao plamen ljubavi prema dobru, vrlini – prema Bogu, najvećem dobru, omogućivši mu spasenje od grijeha, zla i vječne smrti – smrti duhovne, kao što i mlad cerić, odnosno hrastić, silinom svojom razbuktava vatru na ognjištu i jarkim plamenom obasjava čitav dom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Za kazneno djelo pomaganja raznim zločincima diplomatski imunitet ne štiti Murpheya. RTRS je prva shvatila našu priču. Hvala joj!

Prije objave ovog videa, koji je objavila TV Republike Srpske, moramo da pošaljemo u tri lijepe 3,14zde materine sljedeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -