Subota, 18 svibnja, 2024

Izetbegović i Ivanić sa Hahnom: BiH konačno na pravom putu

Must Read

SARAJEVO – Povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn rekao je danas u Sarajevu da je BiH napravila vidljiv napredak i da treba iskoristiti ovaj pozitivan zamah i još odlučnije krenuti u ispunjavanje obveza, te nastaviti provoditi nužne reforme.

Hahn je rekao da rješavanjem pitanja prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju / SSP /, usuglašavanjem sustava koordinacije i napretkom u provedbi reformi postoji realna mogućnost da BiH dobije status kandidata do kraja 2017. godine.

U razgovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Hahn je rekao da očekuje da će BiH što prije riješiti ova pitanja kako bi po povratku u Bruxelles, na sastanku Vijeća za vanjske poslove, mogao podnijeti pozitivan izvještaj za BiH.

ivanic-hahn

Izetbegović je rekao Hahnu da se intenzivno radi na provođenju mjera Reformske agende na svim razinama vlasti u BiH. On je rekao da su vlasti opredijeljene da nastave sa započetim reformskim procesima i rade na ispunjavanju preostalih obveza koje stoje pred BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je informirao Hahna o postignutom dogovoru kada je u pitanju prilagođavanje SSP-a u njegovom trgovinskom dijelu, te da je Predsjedništvo BiH dobilo izvješće Vijeća ministara BiH o završetku pregovora u vezi s prilagodbom SSP-a, koji će razmatrati u narednim danima.

On je izrazio nadu da će uskoro biti finaliziran dogovor o uspostavi funkcionalnog i efikasnog sustava koordinacije, koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka EU. Izetbegović je europskom povjereniku rekao da su u tijeku pripreme za objavljivanje popisa stanovništva u BiH.

On očekuje da će države članice EU u srpnju, na narednom sastanku ministara vanjskih poslova, razmotriti Zahtjev za članstvo BiH u EU iu slučaju da ga prihvate, pozvati Europsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo, te dostavi upitnik na temelju kojeg će se ocijeniti razinu dostizanja kriterija za članstvo u EU.

U kontekstu razgovora o neophodnosti jačanja suradnje između zemalja regije, sugovornici su iskazali podršku agendi za povezivanje država Balkana, istaknuvši da su prometno i energetsko povezivanje, regionalna suradnja i razvoj jedinstvenog tržišta prioritetni zadaci, kako za EU, tako i za BiH.

Sastanku je u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića prisustvovala savjetnik Sanja Bazina.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

KONAČNO SE SLAŽEMO SA ZUCKERBRGOM: Facebook smatra Fra Milu Babića opasnim pojedincem, dijelom opasne organizacije ?

Nakon što smo objavili tekst "Daidžansko Zlo u Bosni, prikaz lika i djela Mile Fra Babića" od Facebooka smo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -