Četvrtak, 26 rujna, 2024

Sada i službeno: Hrvatska blokirala Srbiju na putu ka EU

Vrlo

Radna skupina Europske unije za proširenje završila je sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević. Hrvatska predstavnica “nije imala upute”, te je ta točka skinuta s dnevnog reda. Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Mišćević.

Kurtz o blokiranju Srbije

Austrija se zalaže za daljnji napredak u procesu pristupanja Srbije EU, ističe ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurtz. On je, upitan da li službeni Beč lobira kod Hrvatske da ne blokira otvaranje daljnjih poglavlja sa Srbijom, rekao da je Austriji od velikog značaja vjerodostojna perspektiva članstva u EU za zemlje zapadnog Balkana. “Dalje približavanje EU, tako i više stabilnosti i blagostanja, je u našem neposred interesu”, naglasio je Kurtz u izjavi Tanjugu. On je podvukao da je Srbija važno sidro stabilnosti u regiji.

“Pod premijerom Aleksandrom Vučićem provedene su važne reforme, posebno u gospodarstvu i ostvaren značajan napredak u dijalogu s Prištinom. MI se zbog toga zalažemo za daljnji napredak u pristupnom procesu Srbije”, zaključio je Kurtz. Radna skupina Europske unije za proširenje završila je danas sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Hrvatska predstavnica “nije imala upute”, te je ta točka skinuta s dnevnog reda. Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Mišćević. Ministar unutarnjih poslova

Nebojša Stefanović izjavio je da je očito da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusjedske namjere kad je riječ o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije s EU, ali da Srbija zbog toga neće promijeniti svoj stav i poziciju.

Vučić: Nećemo dozvoliti da nas Hrvatska ucjenjuje

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić reagirao je u priopćenju medijima na odluku Hrvatske da ne da suglasnost na otvaranje poglavlja 23. “Vlada Republike Srbije zaprepaštena je odlukom Hrvatske da ne podrži europski put Srbije. Za takvu odluku, Republika Hrvatska nije imala ni jedan jedini valjan razlog. Srbija je primila k znanju stav Republike Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo tko u Europi i svijetu, pa ni Republika Hrvatska, na bilo koji način ucjenjuje, ponižava i nipodaštava “, navodi se u priopćenju. Premijer poručuje da je Srbija zemlja slobodarskog naroda i da nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Papa u Luksemburgu: Pomozite zemljama u razvoju i imajte više djece

Papa Franjo pozvao je u četvrtak čelnike Luksemburga, malene nacije razvijenog gospodarstva i s najvećim brojem milijunaša po stanovniku...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -