Petak, 27 rujna, 2024

SVJEDOK TAHIĆ ZGROŽEN I UPLAŠEN CURENJEM INFORMACIJA IZ SIPA-e: Pripadnici ISIL-a iz Sirije prijete svjedoku na Sudu BiH

Vrlo

Nedavno na suđenju Safetu Brkiću, optuženom za terorizam i sudjelovanje na ratištima u Siriji, istražitelj je ispričao kako mu je svjedok Berin Tahić rekao da je dobio prijetnje iz Sirije nakon što je dao izjavu SIPA-i. Istražitelj Nermin Halilagić, kako prenosi agencija BIRN, rekao je da je, uzimajući izjavu od svjedoka Tahića, doznao kako mu je osoba s prezimenom Ikanović prijetila preko društvenih mreža.

“Tahić je rekao da se nije nadao da će SIPA dati izjavu u krive ruke jer se o njegovom iskazu doznalo u Siriji i da je na Facebook dobio prijetnje. Odavao je dojam uplašenog čovjeka, ubrzano je govorio… Rekao je: ‘Znam kakvi su ti ljudi’”, ispričao je Halilagić koji je izjavio i da je u sklopu istrage protiv Brkića uzimao izjavu od zaštićenog svjedoka ST-1. Kazao je da je ST-1 izjavu dao bez prisile, a kako je rekao, Brkića je vidio u Siriji.

Brkić je optužen da je od svibnja 2013. do ožujka 2014. sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji u jedinici “Mudžahiri Ensarij”.

Prijetnje svjedoku iz Sirije je sigurno odaslao Bajru Ikanović iz Hadžića, radikalni islamist i pripadnik ISIL-a. Ikanović je 2007. osuđen za terorizam, kao predvodnik vehabijskog pokreta, a s njim se sudilo i Mirsadu Bektaševiću i Abdulkadiru Cesurumu, piše Večernji list. Kod optuženih je 2005. pronađen eksploziv, samoubilački pojasevi i videokasete s bombašima samoubojicama. Uz BiH, Bajro Ikanović je svrstan na američku crnu listu ljudi povezanih s terorizmom, koju je objavilo Ministarstvo financija SAD.

“Ja sam iz BiH otišao da se nikada ne vratim, osim s oružjem u ruci”, kazao je prije nekoliko mjeseci Ikanović. Kako izvještava BIRN, za terorizam optuženi Emin Hodžić sklopio je sporazum o priznanju krivnje za pridruživanje terorističkoj organizaciji u Siriji. Detalji sporazuma nisu otkriveni, a sudac Mirsad Strika je dodao da će sporazum biti naknadno razmatran.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

KAOS U SABORU: Grmoja i Selak Raspudić razbucali Zekanovića u 2 min

Slobodan govor saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je svojih pet minuta iskoristio kako bi se osvrnuo na govore saborskih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -