Srijeda, 23 listopada, 2024

NA DANAŠNJI DAN POGINUO BAN PETAR BERISLAVIĆ: Ban koji je branio Bosnu od Turaka

Vrlo

20. svibnja – Godine 1520. na Vražjoj gori između Bihaća i Korenice poginuo je hrvatski bojovnik i državnik, biskup vesprimski i vranski prior, a od 1513. hrvatski ban Petar Berislavić Trogirski. 
Postavši hrvatski ban, posve se predao vojnim zadaćama, u prvome redu zaustavljanju turskog nadiranja prema zapadu i učvršćenju granica. Obavljajući tu odgovornu dužnost, Berislavić je postao jedan od brojnih junačko-tragičnih likova u hrvatskoj povijesti. U vrijeme kad preuzima obranu Bosne i Hrvatske, unutarnje političke prilike u Hrvatskoj i Ugarskoj posve su nesređene, a protuosmanlijski otpor zapadnih sila međusobnim sukobima sasvim oslabljen. Područje što ga je Petar Berislavić branio od Turaka obuhvaćalo je Srijem, Bosnu i Dalmaciju. Za takav golemi prostor bila je potrebna brojna vojska koju je trebalo smjestiti, hraniti i redovito opskrbljivati. Da bi prikupio tolika sredstva, Berislavić je rasprodao vlastita imanja, posjed vranskog priorata i zemlje svojih rođaka, te uveo izvanredne namete i poreze. Sve su te žrtve i ulaganja urodila plodom, jer je Berislaviću omogućeno da se usprotivi turskoj sili. Osobito je važna bila njegova pobjeda 1513. kod Dubice, te obrana Knina, Skradina, Ostrovice i Jajca. Berislavić je poginuo na povratku iz jednog od bojeva, uhvaćen u tursku zasjedu. Njegova odrubljena glava prebačena je u grobnicu u mađarski grad Vesprim. Berislavić je bio prijatelj i zaštitnik mnogih hrvatskih humanista. S Markom Marulićembio je vezan ne samo intimnim i iskrenim prijateljstvom nego i srodnošću pogleda. Njegova poruka konzistoriju kardinala, u vezi s bijednom pomoći, odaje onaj isti buntovno kritički duh koji progovara s Marulićevih stranica, dok je ideal Juditina domoljublja u Berislavićevu životnom djelu gotovo utjelovljen.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -