Petak, 27 rujna, 2024

NEMOGUĆA MISIJA Predsjednica Kosova: BiH treba što prije priznati Kosovo

Vrlo

Predsjednica Kosova je rekla kako Kosovo ima uspostavljene odnose s gotovo svim zemljama, osim sa BiH, koja ne priznaje Kosovo te kako je potrebno da Bosna i Hercegovina što prije prizna Kosovo.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je kazala da su odnosi Kosova i Srbije danas jako unaprijeđeni. Ona smatra da je napredak posebno vidljiv ako se ima u vidu teška prošlost s velikim posljedicama po sve građane Kosova, ali i širom regije Zapadnog Balkana.

Jahjaga je u razgovorou za Anadoliju rekla da će otpočinjanje dijaloga između Kosova i Srbije posredstvom EU i uz snažnu podršku SAD doprinijeti procesu europskih integracija, jer je jedan od osnovnih uvjeta EU da sve zemlje moraju riješiti međusobna neriješena pitanja.

“Imamo još posla na daljoj normalizaciji tih odnosa i ja vjerujem da će ovaj proces i dalja normalizacija odnosa između naših dviju zemalja biti krunisana priznanjem Kosova od strane Srbije”, smatra Jahjaga. Ona je uvjerena da će kraj ovog procesa biti pozitivan za sve. Ipak, predsjednica Kosova ne krije činjenicu da zaostaje integracija Srba u četiri općine na sjeveru Kosova, gdje je srpska zajednica i dalje taoc dnevne politike Srbije.

“Što prije Srbija ukloni svoj utjecaj na srpsku zajednicu u tom dijelu Republike Kosovo, to će doprinijeti njihovoj daljnjoj integraciji u institucionalni i društveni život, zato što je njihova budućnost na Kosovu i putem Kosova u evropskim integraciji”, kazala je Jahjaga. Pozvala je Srbiju da uzme u obzir i ustavom zagarantirana prava svih zajednica, ne samo Albanaca nego i Mađara, Rumuna, Hrvata i svih drugih koji žive na teritoriju Srbije.

Kada je riječ o odnosima s drugim zemljama regije, koje su nekada bile u zajedničkoj državi Jugoslaviji, predsjednica Kosova je kazala kako Kosovo ima uspostavljene odnose s gotovo svim zemljama, osim sa BiH, koja ne priznaje Kosovo. To izaziva velike probleme u kretanju građana Kosova, a najviše bošnjačkoj zajednici. Na pitanje kako se može takva situacija prevazići, Jahjaga je kazala kako je potrebno da Bosna i Hercegovina što prije prizna Kosovo. Istaknula da je bošnjačka zajednica dobro integrirana u kosovsko društvo te kako je prisutna u svim razinama vlasti.

Međutim, to što BiH nije priznala Kosovo predstavlja veliku prepreku za komunikaciju s bošnjačkom zajednicom koja živi na Kosovu, kao i njihovom kretanju ka matičnoj državi.

Kosovo je prošlo kroz tri važne faze – iz diktature je prešlo u demokraciju, iz rata u mir i iz kontrolirane ekonomije na slobodno tržište, naglasila je ona. Cilj svih tih faza je bio, kako je kazala, stvaranje jasne perspektive za državu Kosovo, posebno nakon proglašenja neovisnosti.

Ona je, također, rekla kako su odnosi između Kosova i Turske izuzetno dobri i prijateljski, a Tursku je ocijenila kao zemlju koja je je uvijek bila prijatelj Kosova i Kosovara.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

KAOS U SABORU: Grmoja i Selak Raspudić razbucali Zekanovića u 2 min

Slobodan govor saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je svojih pet minuta iskoristio kako bi se osvrnuo na govore saborskih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -