Petak, 27 rujna, 2024

KATASTROFALNA SITUACIJA U BIH Hellbach: Koliko dugo možete živjeti na kredit

Vrlo

Njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach, čija je zemlja bila jedan od inicijatora za novi pristup EU prema BiH, koji je rezultirao preporukom za aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je BiH u trenutku katastrofalne socioekonomske situacije potrebna stabilna vlast, koja će odmah odriješiti paket reformi.

To su, zapravo, kako kaže, građani i tražili na izborima u listopadu 2014. Ukazao je na činjenicu da zajednička politička volja postoji i zapečaćena je u usvojenoj Izjavi za EU, ali “svi sada moraju biti svjesni činjenice kakve posljedice prijete državi dodatnim odugovlačenjem s reformama”.

– Jednostavno, traži se, u okviru postojećeg ustavnog okvira, promjena ekonomske i socijalne situacije, jačanje pravne države te borba protiv korupcije! Ali, nije toliko ni bitno šta ja očekujem, bitno je što građani u BiH od novih vlasti očekuju – kazao je veleposlanik Hellbach.

Nabrojao je dosta negativnih pokazatelja, koji vape za hitnim djelovanjem, a među njima su suviše veliki broj nezaposlenih te veliki broj privatnih, ali i državnih poduzeća koja su nesolventna. Brine ga konstantno rastući broj tvrtki koje bankrotiraju.

– Imate još jedan veliki problem. BiH je već duže ovisna o stranim kreditima kako bi potpomagala svoj državni aparat, namirila mirovine i druga socijalna davanja. Šta mislite, koliko dugo može ovo trajati!? Ovo je samo po sebi i odgovor na pitanje koliko su nužne reforme – naglasio je njemački veleposlanik.

Zeleno svjetlo za stupanje SAA na snagu vidi kao istinski veliki korak za BiH, iako se na njega dugo čekalo. No, kaže da je vlast u okviru novog pristupa EU tek na samom početku te da Izjava treba biti pretvorena u konkretne reforme.

– Sada će se isključivo gledati na djela. Izjave, same po sebi, ne doprinose poboljšanju ekonomske situacije. Treba nam realno poboljšanje ekonomskog i socijalnog okvira. Ovaj put bit će dug – rekao je Hellbach za “Avaz”.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

KAOS U SABORU: Grmoja i Selak Raspudić razbucali Zekanovića u 2 min

Slobodan govor saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je svojih pet minuta iskoristio kako bi se osvrnuo na govore saborskih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -