Srijeda, 25 rujna, 2024

DODIK: MMF nas ucjenjuje a imamo pola milijarde maraka više nego što je u opticaju

Vrlo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da BiH ima 105 posto pokrića svoje monete u opticaju i dodao da bi trebalo dotiskati i pustiti u promet još dvije milijarde konvertibilnih maraka kako bi se taj prebačaj eliminirao.

“BiH je jedina zemlja na svijetu koja ima emisiju koja je pokrivena sa 105 posto realnog osnova. To znači da imamo 500 milijuna eura više nego što imamo konvertibilnih maraka u opticaju”, naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Tema dotiskavanja novca, kako piše “Slobodna Bosna” povela se na pitanje novinara što je rezervna varijanta Republike Srpske, pošto se MMF predomislio i priopćio da neće krajem siječnja razmatrati novu tranšu za BiH.

“Zalažem se za ono za što imamo realno pokriće, tiskamo novac i pustimo u promet. Riješili bismo mnoge svoje bilansne probleme, deficite i drugo”, rekao je Dodik i dodao da BiH trenutno svoje devizne rezerve čuva kod Deutsche banke po kamati od 0,06 posto, koju je nazvao “beznačajnom”.

“Oni koji imaju suverenu monetarnu politiku ne moraju surađivati sa MMF-om. Mogli bismo i mi, kada bismo bili monetarno slobodni, da kod Centralne banke BiH insistiramo da sada donese odluku da se na osnovu tih 500 milijuna eura tiskaju konvertibilne marke u iznosu od 990 milijuna”; rekao je Dodik.

On je dodao da bi se time financijskom tržištu osigurala prijeko potrebna sredstva, a da bi 300 do 400 milijuna KM Centralna banka BiH mogla posuditi državnim institucijama. “Tada nam MMF ne bi ni trebao”, zaključio je Dodik.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

INTERVIEW: Fr. John Anthony Boughton, poglavar zajednice “sivih fratara” iz Bronxa

Fr. John Anthony Boughton, američki franjevac i poglavar zajednice "sivih fratara" iz Bronxa, nekada je bio vojnik, švercer i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -