Četvrtak, 26 rujna, 2024

Spadoni Štefanić reagirala na pressicu Frljića i Blaževića

Vrlo

Slučaj koji je zainteresirao riječku javnost s konca prošlog tjedna neće završiti očito tako brzo. Nakon što su u utorak točno u podne čelnici HNK Ivana pl. Zajca održali konferenciju za medije, oglasila se također i Vedrana Spadoni Štefanić kojoj je intendant uzeo fotoaparat tijekom predstave “Hrvatsko glumište” te pobrisao po njegovoj osobnoj procjeni sporne fotografije.
U nastavku prenosimo priopćenje Vedrane Spadoni Štefanić u cijelosti:
“Pokušaj da se fokus s nasilničkog i protuzakonitog čina intendanta i redatelja Olivera Frljića preobrati u akt zaštite djeteta dosljedan je, doduše, njegovoj praksi, ali i nedopustiv.
Oliver Frljić je nasilno, neovlašteno i protuzakonito otuđio moju fotografsku opremu i isto tako, bez dopuštenja pregledao privatne fotografije, većim dijelom snimane prije predstave čime je narušena i ozbiljno ugrožena privatnost, jer se to događalo bez mog prisustva, s mogućnošću zlouporabe. Nedostaju fotografije snimane i van Kazališta.
Prvo i osnovno što treba uzeti u obzir, bez uvriježenog „zna se“, je da ono što nije nekim zakonom propisano kao zabranjeno, dozvoljeno je, bez obzira na to koliko se to možda g. Frljiću ili  iz ovog ili onog razloga ne sviđa. Glavna isprika “samoprozvanih redara” nasilnika i uništavača zapisa je ta da su tim svojim postupanjem samo “štitili” sebe ili nekog drugog, fotografiranje kao takvo niti u jednom zakonu nije definirano kao napad.
Djeca u predstavama Olivera Frljića
Predstave Aleksandra Zec i Hrvatsko glumište Olivera Frljića spadaju u predstave s brutalnostima, eksplicitnim scenama nasilja i seksa te kao takve ne mogu koristiti djecu. Podnijela sam prijave Pravobraniteljici, Inspektoratu rada i drugim nadležnim službama Grada i Hrvatske.
U predstavi Hrvatsko glumište djevojčicu unose u plastičnoj vreći, u kostimu iz predstave Aleksandra Zec, ona izlazi ispred stola s naslaganim nagim truplima, stane pred zbor ustaša koji pjevaju pjesmu „Zovi, samo zovi“, sa strojnicom u rukama poviče „ja ne mrzim“ prije no što odjekne pucanj. U drugom izlasku, glumi mržnju toliko intenzivnu da mora drhtati nekoliko minuta držeći strojnicu na gotovs.
Od čega bi ju onda Frljić & ekipa željeli zaštiti? Za svoj rad nije plaćena, zahvaljujući ugovoru koji su protivno interesima djeteta potpisali roditelji.
U istom ugovoru stoji da se dijete može koristiti u sve promidžbene svrhe te da konstatira da ćudoređe djeteta nije dovedeno u pitanje te da će se školske obveze prilagoditi projektu.
Zbog sličnog slučaja, rada bez plaćanja u noćnim satima, bez liječničke dokumentacije u Osijeku izbio je skandal, i to u predstavama bez šmajsera.
Neovlašteno oduzeta fotografija bila je prilog prijavama kako bi se stekao dojam o naravi rada te konačno netko u „Gradu prijatelju djece“ zaštitio dijete od instrumentaliziranja kad oni koji proklamiraju toleranciju, tražeći deklarativno  smjelost, angažiranost i narod nisu u stanju.
Dr. Sc. Vitomira Lončar je, u ovom slučaju, prozvana zbog istog razloga zbog kojih je stavljena na gaće, ne zbog svojih djela, već zbog svoje kompetencije i kritičkog pristupa, a prijave su, kao i otuđeni fotoaparat i izbrisane snimke – isključivo moje.
Vedrana Spadoni Štefanić”

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

INTERVIEW: Fr. John Anthony Boughton, poglavar zajednice “sivih fratara” iz Bronxa

Fr. John Anthony Boughton, američki franjevac i poglavar zajednice "sivih fratara" iz Bronxa, nekada je bio vojnik, švercer i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -