Published On: Uto, sij 27th, 2015

89 posto Austrijanaca za pripajanje Južnog Tirola Austriji

Južni Tirol je nakon Prvog svjetskog rata odvojen od Austro-Ugarske i postao je dio Italije.

Devet od deset Austrijanaca (89%) bilo bi za eventualno pripajanje Južnog Tirola (tal. Alto Adige) Austriji, pokazuje istraživanje instituta Spectra. Istraživanje je naručila organizacija iz Južnog Tirola zvana Heimatbund, koja se zalaže za odvajanje Južnog Tirola od Italije.

Ispitano je 1000 ljudi, a njih 83 posto slaže se s tim da stanovnici Južnog Tirola imaju dvojno, austrijsko-talijansko državljanstvo. Južni Tirol je nakon Prvog svjetskog rata odvojen od Austro-Ugarske i postao je dio Italije kao nagrada za ratovanje na pobjedničkoj strani. Kada je došao na vlast, Benito Mussolini je talijanizirao pokrajinu naselivši velik broj Talijana, zabranivši njemački jezik u školama i državnim službama i prisiljavanjem ljudi da promijene imena.

60-ih godina eruptiralo je i nasilje zbog nezadovoljstva njemačkih govornika, a 1972. je dogovorena široka autonomija pokrajine koja traje dan danas. Pokrajina Rimu plaća 90 posto poreza koje prikupi, a otkako je započela globalna recesija, od središnje države ne prima dovoljno natrag. Primjerice, zbog viših poreza na benzin, pun rezervoar automobila košta 20-ak eura više nego u Austriji.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare