8. ožujka 1953. Cockta – kako je nastalo ‘piće naše mladosti’?

Slovenci su Cocktu prvi put okusili 8. ožujka 1953. godine u Planici kada je pažnju posjetitelja natjecanja u skijaškim letovima privukla simpatična slika djevojčice koja pije Cocktu. Ta danas već legendarna slika Cockte djelo je Uroša Vagaje.

Priča o Cockti započinje u tvrtki “Slovenijavino”, gdje je Emerik Zelinka pronašao recept za prvo gazirano bezalkoholno piće. Od njenog prvoga javnog predstavljanja na današnji dan 1953. osvajala je Slovence, Hrvate, ali i sve druge stanovnike bivše Jugoslavije.

Iako je stvorena drugačija, ona je danas, nakon više od 65 godina, još uvijek ista te još uvijek predstavlja okus mladosti i svježine.

U prvoj godini je, samo nekoliko mjeseci nakon uspješnog predstavljanja u Planici, prodano čak četiri milijuna boca Cockte, a 14 godina kasnije u tadašnjoj su Jugoslaviji godišnje napunili već više od 75 milijuna boca “pića vaše i naše mladosti”. Cockta je oduvijek namijenjena mladima i ljubiteljima bezalkoholnih pića usprkos tome što su je ugostiteljski lokali nudili u obliku mješavina s različitim alkoholnim pićima: s pivom, vinom, vermutom, rumom…