Published On: Sub, ožu. 25th, 2017

60 godina Europske unije: Lideri u Rimu potpisali Deklaraciju o izgradnji jače i prosperitetnije EU

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potpisali su danas u Rimu Deklaraciju u kojoj, unatoč suočavanju sa “nezabilježenim izazovima, globalnu i domaćim”, ističu odlučnost za daljnju izgradnju EU i navode da ona “ostaje otvorena za one europske zemlje koje, kako se navodi, poštuju vrijednosti EU i odlučne su da ih sprovode- pišu NN.

Hina prenosi da su u deklaraciji pobrojana dosadašnja postignuća, naglašava važnost očuvanja jedinstva, zajedničkih interesa i vrijednosti, a daju se obrisi smjera u kojem bi EU trebao ići u narednih deset godina.

“Mi, čelnici 27 država članica i institucija EU, ponosni smo na postignuća Europske unije: izgradnja Europske unije je hrabar i dalekovidan pothvat. Prije 60 godina, oporavljajući se od tragedije dva svjetska rata, odlučili smo da se udružimo i ponovno izgradimo naš kontinent iz pepela “, piše u deklaraciji.

U njoj se konstatira da je izgrađena “jedinstvena Unija sa zajedničkim institucijama i snažnim vrijednostima, zajednicu mira, slobode, demokracije, ljudskih prava i vladavine zakona, velika gospodarska sila s neusporedivi razinama socijalne zaštite i blagostanja”.

“Europska unija počela je kao san nekolicine, postala je nada mnogih. Europa je ponovno postala jedinstvena. Danas smo ujedinjeni i jači: stotine milijuna ljudi diljem Europe uživa u životu u proširenoj Uniji koja je prevladala stare podjele”, tvrdi se u tekstu.

U njemu ipak stoji i da je “Europska unija suočena s dosad nezabilježenim izazovima, globalnim i domaćim; regionalnim sukobima, terorizmom, rastućim migracijskim pritiscima, protekcionizmom, socijalnim i ekonomskim nejednakostima”.

“Zajedno, mi smo odlučni da se suočimo s izazovima svijeta koji se brzo mijenja i ponuditi našim građanima sigurnost i nove prilike. Učinićemo Europsku uniju jačom i otpornijom, još većim jedinstvom i solidarnošću među nama i poštovanjem zajedničkih pravila”, navode čelnici Unije.

Oni tvrde da je ona “nepodjeljena i nepodijeljiva”.

“U narednih deset godina želimo Uniju koja je sigurna, prosperitetna, konkurentna, održiva i socijalno odgovorna is voljom i sposobnostima za igranje ključne uloge u svijetu iu oblikovanju globalizacije. Želimo Uniju gdje građani imaju nove mogućnosti za kulturni i socijalni razvoj i gospodarski rast. Želimo uniju koja ostaje otvorena onim europskim zemljama koje poštuju naše vrijednosti i odlučne su da ih provode “.

Čelnici u deklaraciji obećavaju da će raditi u smjeru “bezbjednije, prosperitetne i održive, socijalne Europe, jače na globalnoj sceni”.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer