Published On: Wed, Jun 28th, 2017

500 bivših boraca Ukrajine izvršilo samoubojstvo – Za Kijev je krivac Rusija

“U Ukrajini je zabilježeno oko 500 slučajeva samoubojstva veterana antiterorističke operacije”, ovu za Kijev razočaravajuću statistiku je objavio  ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

“Prema uredu vojnog tužitelja je do početka lipnja 2017. godine bilo oko 500 slučajeva samoubojstava sudionika antiterorističke operacije, nakon povratka iz ratne zone antiterorističke operacije”, rekao je Avakov, navodeći kako je za sve kriva ruska “hibridna strategija“.

Osim toga, Avakov je priznao da je od 2015. osam puta povećan broj pritužbi članova obitelji “heroja antiterorističke operacije” za obiteljsko nasilje, a svi su povratnici iz borbi u Donbasu.

Istovremeno je za sve nevolje Ukrajine, prema Avakovu, kriv “hibridni rat koji se protiv neovisnosti zemlje vodi izvana”.

“Izdaja”, “sve je izgubljeno” i “ništa nije pozitivno i dobro” – to je ključno oružje neprijatelja, koje uništava vjeru i strpljenje Ukrajinaca na vrlo teškom putu promjena”, sažima Avakov.

Zanimljivo, Avkov ne spominje katastrofalno stanje gospodarstva i financija zemlje nakon provođenja nametnutih “reformi”. Međutim, još više čudi da ministar Kijeva ne zna za post-traumatski stresni poremećaj, ili PTSP, koji je najčešći razlog samoubojstava i nasilja u obitelji bivših ratnih veterana.

Naime, nikakav hibridni rat i Rusija nemaju veze s ovom poražavajućom statistikom, jer je riječ o obliku psiholoških posljedica izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke povrede ili prijetnju psihičkom ili fizičkom integritetu osobe koja sve doživljava krajnje traumatično.

U središtu traume je nametljivo sjećanje na središnji stresni i nasilni događaj, poput slike i zvuka puščane vatre, vriskovi ili trenutačna tišina, ubod nožem, prasak puške, eksplozija mine, ranjavanje, udarac, liptanje krvi, zvukovi zrakoplova, zvukovi sirena. Nasilna djela imaju pogubnije posljedice na žrtve od posljedica prirodnih katastrofa, jer žrtve nasilja ili nasilnih događaja imaju osjećaj da su namjerno odabrane kao cilj zlostavljanja. Za žrtve zlostavljanja društveni svijet postaje opasnim mjestom u kojem ljudi iz okoline predstavljaju prijetnju sigurnosti. U pamćenje žrtve se urezuje obrazac ljudske okrutnosti zbog koje napadnuta osoba sa strahom gleda sve što imalo nalikuje samom napadu koji je izazvao traumu. Zbog toga, ako oboljela osoba ne zatraži stručnu pomoć, posljedice su često ili samoubojstvo ili napad na bližnje, najčešće članove obitelji.

Žalosno je da ministar iz Kijeva to ne zna i manipulira crnim statistikama kako bi krivnju prebacio na pogrešnu adresu. Konačno, “heroji antiterorističke operacije” su poslani na istok Ukrajine kako bi se borili protiv stanovnika Donbasa koji nisu prihvatili rezultate državnog udara u Kijevu i europske integracije. Među borcima Donbasa je nesumnjivo bio veliki broj dragovoljaca i vojnih instruktora iz Rusije, ali su oni bili ti koji su napadnuti, a heroji koji su izgubili sve bitke 2014. i 2015. sada plaćaju danak zbog pogrešnih odluka i neostvarenih snova o bogatoj, prosperitetnoj i “europskoj” Ukrajini. /logicno.com