Published On: Sub, stu 23rd, 2019

500 američkih vojnika s Kurdima nastavlja borbu protiv ISIS-a na istoku Sirije

Zapovjednik Središnjega američkog zapovjedništva Kenneth McKenzie danas je rekao da će oko 500 američkih vojnika na istoku Sirije u idućim danima i tjednima nastaviti s operacijama protiv Islamske države.

Islamska država izgubila je gotovo sav svoj teritorij u Siriji, a američke su snage prošli mjesec ubile njihova vođu Abu Bakr al-Baghdadija. Unatoč tomu, skupina koja je nekoć kontrolirala trećinu Sirije i susjednog Iraka još uvijek se smatra prijetnjom.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa šokirala je u prosincu svoje saveznike kada je najavila da Washington povlači sve svoje snage iz Sirije. Kasnije je objavljeno da će se u sjeveroistočnom dijelu zemlje zadržati preostale snage koje će se fokusirati na to da se ISIS spriječi u mogućem povratku i u potencijalnim napadima na naftna polja.

Suradnja s Kurdima protiv ISIS-a

“Sada imamo uglavnom istočno od Eufrata oko 500 pripadnika američkih snaga. Oni su smješteni na području istočno od Deir al Zora do Hasake, sjeveroistočno sve do krajnjeg sjeveroistoka Sirije”, rekao je McKenzie novinarima na marginama samita o sigurnosti koji se održava u Bahreinu.

“Nakana nam je ostati ondje i surađivati sa svojim partnerima iz SDF-a (Sirijskim demokratskim snagama), nastavljajući operacije protiv ISIS-a duž doline Eufrata gdje se  povremeno pojavljuju takvi ciljevi”, dodao je.

Turska je započela, a zatim zaustavila ofenzivu protiv YPG-a, glavne sastavnice SDF-a kojeg podržavaju Sjedinjene Države i koji je pomogao SAD-u da porazi Islamsku državu, a kojega Turska smatra terorističkom skupinom povezanom s kurdskim militantima na turskom teritoriju, prenosi Hina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare