Published On: Tue, Jul 25th, 2017

5 aplikacija koje će vam pronaći besplatni Wi-Fi

U nepoznatom ste gradu, ne znate gdje možete do besplatnog pristupa bežičnom širokopojasnom internetu? Ne morate lutati jer vam u pomoć mogu priskočiti ove aplikacije

1) Wi-Fi Map (AndroidiOS)

Besplatna aplikacija koja nudi više od sto milijuna pristupnih točaka za Wi-Fi, dobra za one koji puno putuju jer ima podatke i za Bliski istok, središnju Aziju, Afriku, Rusiju i istočnu Europu. Pomoću nje možete naći hotspot čak i ako nemate signala ili pristup internetu na mobitelu.

2) Avast Wi-Fi Finder (AndroidiOS)

S Avastom ste se vjerojatno već susreli jer je ime poznato u domeni antivirusne zaštite. No, to nije jedino čime se bave: imaju i alat za pronalaženje Wi-Fija.

Aplikacija koristi GPS ugrađen u pametni telefon kako bi odredio vašu lokaciju  i prikazao vam najbliže pristupne točke. Za svaku od njih reći će vam je li veza otvorena ili zaključana.

Postoji i mogućnost proširivanja dosega pretrage, kao i pretragu po lokaciji. U paketu ćete dobiti i značajke za provjeru sigurnosti pristupne točke za Wi-Fi koje će naznačiti moguće probleme vezane uz sigurnost i privatnost vaših podataka te alat za mjerenje brzine Wi-Fi mreže.

3) OpenSignal/WiFiMapper (AndroidiOS)

Ova aplikacija hvali se katalogom s pola milijarde pristupnih točaka za Wi-Fi diljem svijeta koje prikazuje na mapi kako bi ih lakše pronašli. Opremljena je tražilicom, a rezultate pretrage možete sortirati po vrsti, brzini, kvaliteti veze i tome slično.

Također, nudi nekoliko zgodnih značajki. Recimo, integrirana je s društvenom mrežom Foursquare pa njene podatke koristi kako bi vas uputila do obližnjih kafića, restorana, kulturnih institucija i drugih zanimljivih lokacija.

4) WiFi Hotspot Scanner (Windows)

Dosad smo se bavili aplikacijama za pametne telefone. Evo jedne za stolna računala. Operativni sustav Windows ima ugrađen skener za Wi-Fi, no WiFi Hotpot Scanner dolazi s više značajki.

Tako će vam, recimo, pokazati ne samo naziv mreže već i njene trenutne sigurnosne postavke, informacije o kanalu, MAC adresu i druge korisne podatke koje možete spremiti kao tekstualnu, HTML, XML ili CSV datoteku. Aplikacija je prijenosna pa ju možete držati na USB sticku i aktivirati po potrebi.

5) Wi-Fi Space (web)

Ova je aplikacija zgodna kao rezerva za slučaj da vam druge opcije nisu dostupne, ali i za planiranje putovanja. U njoj ćete naći više od 20 milijuna lokacija pristupnih točaka, uglavnom u Sjevernoj Americi i Europi, koje možete pretraživati koristeći tražilicu ili mapu.

Točke su označene bojom: crvene su veze zaštićene lozinkom, zelene su otvorene, piše Make Use Of.