Published On: Čet, srp 5th, 2018

40 DANA OD ”DRŽAVNOG UDARA: Tko, ovo nešto što se predstavlja kao ministar, još uvijek štiti?

U normalnoj državi, kada prekršite propise,  obmanjujete javnost pozivajući se na odluke koje ne postoje, a pogotovo kada unosite nemir u javnost izjavama o državnom udaru, očekuje se da snosite nekakvu odgovornost. Ali ne i u BiH, posebno ako ste miljenik političkog Sarajeva.

Prošlo je više od četrdeset dana od neslavnog govora ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u kojem je ustvrdio kako je u BiH izvršen ”državni udar” zbog toga što je MUP HNŽ-a privremeno spriječio dolazak nezakonitih migranata u Izbjeglički centar Salakovac kraj Mostara.

Nakon četrdeset dana mnoge stvari su izašle na vidjelo, prije svega da nije postojala nikakva odluka državnih tijela da se Izbjeglički centar u Salakovcu, koji je inače otvorenog tipa, prenamijeni u centar za ilegalne migrante.

 

Mektić i kršenje vlastitih propisa

Raspravljalo se i  u Parlamentu BiH o ovoj temi, zastupnici su tražili od Dragana Mektića da  dostavi na uvid odluku  prema kojoj su migranti smješteni u Izbjeglički centar Salakovac. Međutim, vidi čuda, takva odluka im nikad nije dostavljena.

Istovremeno, propisi su vrlo jasni i precizno se zna tko može biti smješten u Izbjeglički centar Salakovac.

Tako Pravilnik o načinu rada, funkcioniranju i kućnom redu u Izbjegličkom centru Salakovac (Službeni glasnik BiH broj 6/14) u Članu 2. jasno kaže:

“Korisnici IPC ‘Salakovac’ su osobe pod međunarodnom zaštitom u Bosni i Hercegovini – izbjeglice sa priznatim statusom i osobe pod supsidijarnom zaštitom u BiH”.

Dakle, protivno propisima, zapravo kršeći vlastite propise, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH su 18. svibnja 2018. godine u Izbjeglički centar Salakovac na nezakonit način smjestili oko 270 nezakonitih migranata bez potrebne odluke Vijeća Ministara BiH o smještaju u Salakovac i protivno članu 2. Pravilnika o Izbjegličkom centru Salakovac.

U normalnoj državi, kada prekršite propise,  obmanjujete javnost pozivajući se na odluke koje ne postoje, a pogotovo kada unosite nemir u javnost izjavama o državnom udaru, očekuje se da snosite nekakvu odgovornost.

Moralno je i normalno očekivati da osobe koje zloupotrebljavaju javne funkcije podnesu ostavku, a ako postoji barem malo pravne države, bit će pokrenut i kazneni postupak protiv osoba koje su svjesno prekršile vlastite propise i pri tome obmanjivale javnost.

No, u Bosni i Hercegovini taj film nećete gledati. U Bosni i Hercegovini u kojoj vlada migrantska kriza, svatko je kriv osim Mektića koji prima ministarsku plaću. U opisu njegova posla je da se bori i protiv migrantske krize. U tome je očigledno jako ”uspješan”.

Ukoliko je pitanje migracija na državnoj razini, zašto nitko nije odgovarao s državne razine za nastalu migrantsku krizu? Umjesto toga, teret nošenja s krizom stavljen je na pleća poslovično nejakih jedinica lokalne samouprave. Pitajte samo načelnike Bihaća, Velike Kladuše ili Cazina kakvu su pomoć dobili za borbu s rastućim migrantskim valom.

Ministar sigurnosti BiH kao i drugi  političari u zemlji, ”slomili’ su se’ objašnjavajući da je pitanje migracija na državnoj razini, a ne na županijskoj ili lokalnoj.

Zašto onda nitko s državne razine nije preuzeo odgovornost za migranstku krizu? Zašto nadležni ministri i direktori agencija nisu iz moralnih razloga podnijeli ostavku zbog eskalacije migrantske krize?

 

Sankcija slobodnog kretanja zemljom

Zanimljivo je da su Mektić i ostali prešutjeli da državni propisi, prije svega Zakon o strancima, jasno propisuju obvezu da se stranci bez dokumenata i nezakoniti migranti moraju staviti pod nadzor.

Tako Zakon o strancima (Službeni glasnik BiH broj: 88/15) kaže sljedeće:

“Stavljanje stranca pod nadzor, Član 118. (Određivanje nadzora)

(1) Nadzor nad strancem, do njegovog napuštanja BiH, provodi se:

f) kad postoji sumnja u istinitost navoda stranca o njegovom identitetu ili se inače identitet stranca ne može utvrditi ni u roku od šest sati od dovođenja u službene prostorije.”

A kao što znamo, protivno zakonskim propisima, nezakoniti migranti su mjesecima boravili po parkovima u Sarajevu  i sada borave u Unsko-sanskoj županiji bez ikakvih dokumenata kao i u ostalim dijelovima Federacije BiH, a bez da je Služba za poslove sa strancima odnosno Ministarstvo sigurnosti stavljalo pod nadzor sve migrante što im je bila zakonska obveza.

Istovremeno vidimo da u ovih 40 dana dolaze zabrinjavajuće informacije o pronađenim drogama, oružju, međusobnim tučnjavama pa čak i ubojstvima među migrantima. Nevjerojatno je da, recimo, kao ”sankciju”  za nepoštivanje reda u Izbjegličkom centru Salakovac migranti dobivaju „zabranu ulaska u centar“, iz čega proizlazi da se mogu slobodno šetati Bosnom i Hercegovinom bez ikakvog nadzora i kad prekrše propise.

Državljani BiH kad se potuku ili samo posvađaju dobivaju prekršajnu prijavu i plaćaju novčanu kaznu. Za isto djelo nezakonit migrant (koji bi prema propisima svakako trebao biti pod nadzorom) bit će ”sankcioniran” slobodom kretanja po teritoriju BiH.

Zakon o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine u Član 4. kaže:

“Ministarstva su organi uprave koja obavljaju upravne i stručne poslove iz nadležnosti BiH u jednom ili više srodnih područja u kojima u cjelini, ili zakonom odnosno drugim propisom određenom obimu, neposredno osiguravaju primjenu zakona i drugih propisa i odgovaraju za njihovo izvršavanje.”

Obveza, dakle, svakog ministarstva, pa i samog ministra je da provodi zakonske i podzakonske propise.

Svaki nezakonit migranat, bez dokumenata, koji se Bosnom i Hercegovinom kreće bez ikakvog nadzora posljedica je neprovođenja zakona. U BiH se danas slobodno šeće nekoliko tisuća nezakonitih migranata, a što je u svakom slučaju ”velik uspjeh” Ministarstva sigurnosti u provođenju zakonske obveze da nezakoniti migranti moraju biti pod nadzorom.

 

Gluposti za govornicom

No, vratimo se još malo na priču o ”državnom udaru”. Usporedbe radi, navest ćemo izjave i postupanja  nekih dužnosnika u BiH povodom migrantske krize:

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je jasno izjavio kako neće poštivati niti jednu odluku državne razine o migrantskim centrima na području RS-a.

Husein Rošić, premijer  Unsko Sanskog kantona, izjavio je kako neće otvoriti migrantske centre u svom kantonu ali da će im platiti prijevoz do Prnjavora, rodnog mjesta Dragana Mektića.

Ilija Lasić, komesar MUP-a HNŽ-a, osigurao je siguran dolazak nezakonitih migranata u Izbjeglički centar Salakovac .

Čin Ilije Lasića ministar sigurnosti BiH ocijenio je kao ”državni udar” pozivajući na njegovo uhićenje, iako je sasvim jasno tko je odgovoran za migrantsku krizu, i tko zapravo prima plaću da migrantske krize ne bude.

Uostalom, zašto ministar Mektić ima dvostruke kriterije. Dok ”trči” u Bihać porazgovarati s čelnicima USK koji mu poručuju da će u njegovo rodno mjesto Prnjavor poslati nezakonite migrante, u isto vrijeme niti jednom nije došao u Mostar i porazgovarao sa čelnicima HNŽ-a u cilju rješavanja problema.  Zašto Mektić nije na isti način, histerično, za govornicom i pred TV kamerama izjavio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vrši državni udar na BiH kada je izjavio da i ne pomišlja na otvaranje prihvatnog centra u Republici Srpskoj?

Naposljetku, zašto Mektić ne podnese ostavku jer zakonske propise očigledno ne može provoditi te zašto ne bi prepusti mjesto osobi koja ne bi za govornicima pričala o “trbuščiću Nikole Špirića” i slične gluposti dok u isto vrijeme BiH ne može naći rješenje za eskalirajuću migrantsku krizu.

 

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare