Published On: Pon, velj 8th, 2021

4. TJEDAN ŠUTNJE INDEXA I SARAJ MEDIJA:Ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković veliča zločinca Sakiba Mahmuljina

Nakon što je Sud BiH nepravomoćnom presudom proglasio umirovljenog generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina krivim po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine na području Zavidovića i planine Ozren tijekom završnih ratnih operacija 1995. godine i osudio ga na 10 godina zatvora, s takvom osudom se očito nije složila Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković je na svom Facebook profilu prenijela poduži post u kojem se nedvosmisleno brani Sakiba Mahmuljina, koji tijekom rata bio zapovjednikom Trećeg korpusa Armije BiH, u čijem je sastavu bila i postrojba “El mujahedin”, sastavljena od dragovoljaca iz islamskih zemalja koji su, prema navodima iz optužnice, samo od srpnja do rujna 1995. godine ubili najmanje 55 ratnih zarobljenika, pišu splitske dnevne novine “Slobodna Dalmacija”.

Post Bisera Turković na njezinu Facebook profilu započinje riječima:

Ovako govori sin čovjeka koji je branio svoju zemlju koja je bila napadnuta, a danas ga sude!, a iza kojih odmah slijede riječi kako najnovija presuda Suda BiH „nije presuda Sakibu, ovo je presuda svima koji su branili svoju zemlju od najezde zločinaca!“

-Takvom čovjeku sude jer je stao u obranu svoje porodice, svoje domovine, svoje vjere i svog naroda i što je dušmanima, zajedno sa svojim prijateljima, svojim vojnicima i suborcima pokvario planove o nestanku našeg naroda. Njih boli, a mi smo ponosni što su naši vojnici i naši komandanti oslobađali državu od fašista i terorista kakve istorija može upamtiti samo kao počinitelje genocida, a nas kao oslobodioce. Borba protiv njih nikada nije ni prestala, jer “I poslije rata je rat!“ a mi s ponosom možemo i trebamo reći : “Svi smo mi Sakib i Atif i Izet i Mehmed i Rasim i Mustafa i Midhat i Vikić i sve i jedan pripadnik najčasnije Armije RBiH zbog koje nam dušmani nisu i nikad neće halaliti naš opstanak!!!”-završava svoju poruku Turković.

I dok se odlazeći anemični visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tek nakon pet godina sjetio uputiti pismo vodstvu Skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih zastupničkih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje s odlikovanjima koje je Narodna skupština dodijelila Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, Biljani Plavšić, nekadašnjoj predsjednici RS, i Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS, nazivajući ih “osuđenim ratnim zločincima”, a nakon čega su iz Republike Srpske uslijedile su oštre reakcije, te tvrdnje da je Srbima “nametnuo kolektivnu odgovornost”, nije se sjetio niti jednom riječju da osudi postupak visoke dužnosnice SDA. I ne samo on, rijetki su predstavnici međunarodne zajednice smješteni u Sarajevu osudili post ministrice Turković.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ-a te izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Damir Džeba komentirajući ovaj potez ističe kako ministricu Turković treba osvijestiti i vratiti na europsko tlo jasnom porukom i izjavom ministra vanjskih poslova Njemačke Heike Maasa koji je rekao: “U zemlji koja želi ući u EU jednostavno nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca”.

-Kolege iz Europske unije su ostali šokirani kad su vidjeli da je ministrica vanjskih poslova BiH B. Turković sebi dozvolila komentiranje presude Suda BiH koji je Sakiba Mahmuljina proglasio krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika te ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio ga na 10 godina zatvora, kaže Džeba.

Ističe da se ovakav čin tretira kao izravan pritisak političara na neovisnost sudstva u slučaju gdje se moraju otkriti stravični ratni zločini preteče ISIL-a odnosno odreda „El Mudžahid“ pod zapovjedništvom Armije RBiH.

-Aktualna ministrica vanjskih poslova BiH na svom Facebook profilu staje u obranu i na određen način pravda brutalne zločine stranih ratnika u BiH mudžahedina simulirajući to oslobađanjem teritorija. Ministar vanjskih poslova BiH bi trebao predstavljati interese svih građana BiH i raditi u najboljem interesu za BiH i pokušati ne sramotiti svoju državu, napominje Džeba. Mišljenja je da je očigledno kako aktualna ministrica ne shvaća ozbiljno svoju težinu, težinu i ozbiljnost svog položaja s kojeg šalje jednostrane ekstremne, radikalne poruke prema Hrvatima i Srbima, a u konačnici šteti Bosni i Hercegovini u cjelini.

-Istina je da su strani ratni plaćenici mudžahedini odreda „El Mudžahid“ ‘oslobodili’ života 55 građana Bosne i Hercegovine, ritualno im kidajući glave koje su zarobljeni civili morali ljubiti. Za ovaj zločin tek sada se vodi proces u završnoj fazi. Biseri Turković je izgleda važnije braniti neobranjive brutalne ratne zločine, opravdavati kidanje srpskih glava, tjeranje zarobljenih civila na ljubljenje odsječenih glava, od predstavljanja BiH na dostojan način, kao pravi domoljub. Sasvim je nedostojno da se jedna ministrica vanjskih poslova upusti u komentiranje prvostupanjske presude suda. To je izravan pritisak izvršne vlasti na neovisnost sudstva kako bi se obranili i zataškali zločini preteče ISIL-a u BiH tj. odreda El Mudžahid, poručio je Džeba./SD/HMS/