Published On: Sub, ruj 18th, 2021

4 GODINE PRIJE NEW YORKA: 24. godine napada Al-Qaede na Mostar

Teroristički napad autobombom dogodio se u Zapadnom Mostaru, u Splitskoj ulici, ispred zgrade Policijske uprave Mostar , 18. rujna 1997. godine u 23.40 sati a krivac je Ahmed Zuhaira Handal, inače iz Sudana.

U napadu je bilo teže i lakše ozlijeđeno 29 osoba, među kojima je bilo i troje policajaca. Na mjestu eksplozije nastao je krater širine 240 cm i dubine 85 cm. U eksploziji je bilo uništeno 120 stanova, od čega 56 potpuno, te 120 automobila, od čega 46 potpuno.

Prvi je na mjesto događaja stigao SFOR. Istraga je započela dan poslije, a vodila ju je krimpolicija Hercegovačko-neretvanske županije uz pomoć stručnjaka iz Zagreba i Splita. Idući dan u jutarnjim satima istraga je bila okončana.

Odmah nakon napada, domaće i strane sigurnosne službe angažirale su se oko istrage počinitelja. Bošnjački političari i mediji su za napad optuživali Hrvate. Kako se napad dogodio nedugo nakon ujedinjenja policije u Mostaru i pobjede HDZ-a BiH na općinskim izborima, pripadnici mirovnih snaga ponudili su tri moguća motiva za podmetanje bombe. Politički motiv objasnili su napadom na “novouspostavljene policijske snage stacionirane u PU Mostar”; kriminalistički motiv naveli su kao mogućnost da je “mafija” željela pokazati policiji da je nakon zadnjih uhićenja jača; te teroristički motiv, koji je za cilj imao što više žrtava i što veću materijalnu štetu. Treći razlog bio je najmanje razmatran, jer su smatrali uobičajenim da teroristi nedugo poslije napada preuzmu odgovornost. Sumnje Stabilizacijskih snaga kasnije su se pokazale pogrešnima.

Krivac za teroristički napad bio je Ahmed Zuhaira Handal, inače iz Sudana. U javnosti je njegovo ime iznio glasnogovornik vehabijske zajednice u BiH Alu Husin Imad, pod nadimkom Abu Hamza, koji je rekao da vehabijska zajednica “ne opravdava, ali razumije zločin”.

Handala je zajedno sa suradnicima teroristički napad izveo zbog osvete Hrvatskom vijeću obrane.

Sudski postupak protiv Ahmeda Zuhaire Handale i njegovih petorice pomagača započeo je u svibnju 1998. godine.

Handala je dobio kaznu od 10 godina zatvora, no nalazi se u bijegu. Sudionici terorističkog napada, Ali Ahmed Ali Hamad (iz Bahreina) i Nebil Ali Hil, zvani Abu Jemen, dobili su osam, odnosno pet godina zatvora.

SDA portal “Stav” naravno sve svodi na priču “Pa oni su došli preko Hrvatske , dakle to je Tuđman podmetnuo”.

Ako je tako – zašto se onda Bakir Izetbegović išao zahvaljivati u Sudan, Palestinu, Egipat i Iran. Zašto se nije išao zahvaliti Hrvatskoj?

guest
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ufff u p.m kakva polusvjeta udise zrak.

Robin Moon
Robin Moon
1 godina prije

I zamisli, opet, nitko da organizira nekakv skup na koji bi se pozvali gradjani Mostara i sa kojeg bi se poslala poruka STOP TERORIZMU

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Robin Moon
1 godina prije

Da , upravo na neki način ta činjenica i brine , dragi BOG i takvima prosvjetlio um,da znaju razlikovati duhove zla i Duha dobra te nebili se konačno među ljudima začeo Sveti Duh.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Robin Moon
1 godina prije

pa kud ce veci teroristi od katolika bosnjaka .UZP .NDH covjece pobili ste vise zena djece nego sto ce teroristi za 1000 godina bagro fasisticka

BH patriota
BH patriota
1 godina prije

Uh pa zar je ovo bilo u mojoj Bosni i Hercegovini, svasta, ja za ovo a Bosnjak sam ali evo nije bitno a eto moram reci jebajiga ga ali evo nisam znao ali bas nisam nane mi, ovo je za svaku osudu, e znao sam ja da ce nam ovi glave doci, nista nisu pomogli nego samo od mogli, e moj dragi Alija volio sam te ko svog rahmetli babu sta bi da dovedes ove da nas truju s drugima, e svasta cu saznat.

Tvrle
Tvrle
Šta ti kažeš na ovo?  BH patriota
1 godina prije

Svako se ovdje može kriti iza tastature niko ne pokazuje ličnu kartu, ali ja imam dojam da je ovo iskreno napisano. Čak i da nije (kažem, vjerujem da jeste), to je jedini put. Za sada se to dešava u u uskim krugovima ljudi, koji su bili na suprotnim stranama. U prirodi čovjeka je, kad neko optuži tebe ili grupu kojoj pripadaš, ne mora to biti nacija ili vjera, da se braniš i kažeš “A šta su oni tvoji radili”. To nam je očigledno naslijeđe iz plemenskog društva. Zašto bi vi, ili bilo ko drugi, ko se rodio u Bosni, bio kriv za ovo. Zašto bi bilo koji Srbin ili Hrvat bio kriv radi neke budale i ratnog profitera. Eno, na klix-u neki idiot zove Đokovića “agresor”. Novak imao 4 godine kad je rat počeo i jedina veza sa BiH mu je što je slao pare i sad ih ostavlja kad dođe. Naš jedini problem je što imamo previše budala po kvadratnom kilometru.

BH patriota
BH patriota
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
1 godina prije

Iskreno jarane moj da ne moze iskrenije, tacno me strah doci na ovu stranicu jer osim populizma ima i stvari gdje su slike i argumenti tu i gdje se covjek mora sloziti s onim sto vidi, pa nisam budala prigovaram Srbima i Hrvatima da su ovakvi onakvi i onda uhvatim sebe da vjerujem samo sto moji pisu, sad sam malo guglao o ovome i vidim a nisam znao promaklo mi.
Znas sta cu ti reci narod je glup i nama ko ovce prodaju maglu, samo slusas srbi hoce ovo hrvati ovo a ko eto mi nevinascad, meni je babo od korone preselio a bio je na onom respiratoru i sad sam rekao e neces Alaha mi vise majku vam jebem dosta je bilo, ovo su i htjeli da nas nasuskaju jedni na druge a oni lovu broje, za njih bolnice u Turskoj a za nas malinarovi respiratori.

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  BH patriota
1 godina prije

Bistro razmišljanje

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  BH patriota
1 godina prije

Bgm na tvoju iskrenost gomila ti lajkova, i neka je.

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
1 godina prije

👍

žuti
žuti
1 godina prije

Pa čovjek po osobnoj Hrvat, iz Zagreba 😉

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  žuti
1 godina prije

Gdje ti vidje da piše Hrvat ?

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Pusti ,žućo jede gofna a burek 2KM, znaju i ptice da su ovakvi humanitarci dolazili preko U.N,ne preko Hrvatske kako to ovaj bilmez hoće da prikaže , možda su zakazale Hrvatske obavještajne službe ,ali su vragovima preko U.N sa svake strane bila otvorena vrata u BiH ,, pametanu dosta.