Published On: Ned, kol 4th, 2019

304. Sinjska alka: Milanović otkazao dolazak, Penava dobio ovacije

Hrvatska viteška igra, 304. Sinjska alka, održala se u nedjelju poslijepodne na Alkarskom trkalištu u Sinju, a pobijedio je  Frano Ivković sa sedam punata! Imao je dva pogotka u sridu.

 

HRVATSKA viteška igra, 304. Sinjska alka započela je danas poslijepodne na Alkarskom trkalištu u Sinju.

Prethodno su u Sinj stigli hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik vlade Andrej Plenković, predsjednički kandidati Miroslav Škoro i Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara…

Stigao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a uvjerljivo najveći pljesak pokupio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Milanović otkazao dolazak

U Sinj, iz obiteljskih razloga, nije došao predsjednički kandidat Zoran Milanović.

U publici je velik broj gledatelja, mnogi od njih su došli i iz drugih dijelova zemlje.

Svečana alkarska povorka prema trkalištu je krenula iz Alkarskih dvora te pozdravila Čudotvornu Gospu Sinjsku. Ove godine u natjecanju sudjeluje čak 17 kopljanika.

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradit će slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i iznosom od 40 tisuća kuna, a pokroviteljica Alke, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručit će mu zlatni prsten s hrvatskim grbom i sabljom. Alkarskoga momka slavodobitnika VAD će nagraditi zlatnom plaketom Alke, a pokroviteljica srebrnim prstenom i jataganom.

Alkar Ante Zorica pobjednik je 304. Bare s osvojenih 8 punata, a pobjednik je postao nakon tri regularne utrke u kojima je pogodio čak dvije sride i jednom u dva. Ante Zorica trostruki je slavodobitnik Alke i pobjednik svečane Alke u Vukovaru, što ga čini najtrofejnijim alkarom. Prošle godine također je osvojio natjecanje za Baru u pripetavanju s još dvojicom alkara. Dobitnik ovogodišnje Čoje je Ivo Zorica.

Najtrofejniji alkar

Najtrofejniji alkar u povijesti je Nikola Cerinić s 12 pobjeda, a nastupao je od 1867. do 1899. U razdoblju od 1900. do 1935. Nikola Jelinčić – Bećo osam je puta bio slavodobitnik. Prošlogodišnji pobjednik bio je Josip Čačija.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem sudjeluje minimalno 11 i maksimalno 17 alkara. Pobjednik je onaj tko u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata (bodova). Ukupno se trče tri utrke iz kojih se zbrajaju bodovi, a slavodobitnik dobiva novac. Tom viteškom igrom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima koja se dogodila 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Frano Ivković slavodobitnik je 304. alke sa sedam punata! Imao je dva pogotka u sridu.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare