Published On: Wed, Jun 14th, 2017

3 važna razloga zbog kojih je darivanje krvi dobro za naše tijelo

Četrnaestog lipnja obilježava se Svjetski dan dobrotvornih darivatelja krvi koji je ove godine posvećen hitnim situacijama.

U svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Otprilike polovica od toga, prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije, piše zadovoljna.hr.

U Hrvatskoj krv daruje 4,2 posto stanovništva, odnosno sakupe se 42 doze na 1000 stanovnika”, ističe specijalistkinja transfuzijske medicine iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu dr. Irena Jukić.

Iako je u vodećim zemljama po broju dobrovoljnih darivatelja krvi ta brojka bliža 10 posto, dr. Jukić ističe kako hrvatske zalihe zadovoljavaju potrebe svih naših bolesnika, čak i tijekom ljeta te godišnjih odmora kada je potražnja ipak veća.

Više muškaraca nego žena

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

U Hrvatskoj je još uvijek puno veći broj muškaraca dobrotvornih darivatelja“, ističe dr. Jukić, a u dugogodišnjem radu Zavoda detektirali su i najvjerojatnije obrazloženje.

U ovakve se aktivnosti mladi ljudi uključuju u srednjoj školi. Djevojke te dobi često su premršave i ne zadovoljavaju niti onaj osnovni kriterij za žene, minimalno 55 kilograma tjelesne težine“, objašnjava sugovornica pa nastavlja:

Zatim je tu i generativna faza, trudnoća i rađanje. Veliki broj žena postanu redovite darivateljice krvi upravo kada prođu ovu životnu fazu“, govori.

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje. Jer spašavanjem tuđih života, možete spasiti i vlastiti.

1. REDOVITO DARIVANJE KRVI POVEZANO JE S MANJIM RIZIKOM OD INFARKTA

O toj temi napisano je nekoliko radova“, govori dr. Jukić, a znanstveno je potvrđeno kako redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. ODREĐIVANJE ZDRAVLJA KRVI

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezuz faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis“, objašnjava dr. Jukić te dodaje kako je kratak liječnički pregled također uobičajeni dio obrade svakog darivatelja.

U Zavodu su također primijetili nešto što se odnosi na starije darivatelje:

S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji pa se stariji darivatelji krvi, nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje. No to je subjektivan dojam“, kaže.

3. OSJEĆAJ SAMOPOŠTOVANJA ZA DULJI I KVALITETNIJI ŽIVOT

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu – to se ničime ne može platiti“, ističe dr. Irena Jukić.