Published On: Fri, Oct 30th, 2015

25 GODINA SARAJEVSKOG SVOJATANJA UČINILO JE SVOJE: BiH svojom domovinom smatra samo 33% Hrvata i tek 10% Srba koji u njoj žive

Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom danas bezuvjetno smatra ogromna većina Bošnjaka koji tamo žive, no takvom je doživljava jedva trećina Hrvata, dok su među bosanskohercegovačkim Srbima domoljubni osjećaji prema zemlji u kojoj žive na vrlo niskoj razini, pokazalo je ovogodišnje istraživanje koje je provela agencija “Prime communications” sa sjedištem u Banja Luci piše Slobodna Dalmacija.

Postotak Hrvata još je i visok u odnosu na Srbe, budući da su Srbi u BIH u daleko boljem položaju dok se odnos  države BIH, njenih institucija i zakona, OHR-a, konstantnog kršenja kolektivnih prava, konstantnog optuživanja za događaje iz prošlog rata, generalan dakle odnos države BIH prema Hrvatima u BIH može nazvati svakakvim samo ne korektnim.

U priopćenju koje je u četvrtak dostavila medijima u BiH ta agencija pojašnjava kako je ispitivanje provedeno u svibnju na uzorku od 1250 ispitanika starijih od 18 godina.

Na pitanje doživljavaju li BiH kao svoju domovinu 56,5 posto ispitanika dalo je jasan pozitivan odgovor, dok je njih 18,7 posto odgovorilo kako “uglavnom” smatra BiH svojom domovinom.

S konstatacijom da je BiH njihova domovina… suglasilo se 89,3 posto anketiranih Bošnjaka, dok je među ispitanicima hrvatske nacionalnosti tako odgovorilo njih 28,7 posto.

Ispitanika srpske nacionalnosti koji BiH bezrezervno doživljaju kao svoju domovinu bilo je 13,3 posto. Zanimljivo je da Hrvati prevladavaju u “uvjetnom” prihvaćanju BiH kao njihove domovine.

Odgovor kako se “uglavnom slažu” s konstatacijom da je BiH njihova domovina izabralo je 49,7 posto Hrvata, 26,4 posto Srba i 5,5 posto Bošnjaka.

Ispitanici srpske nacionalnosti najbrojniji su među onima koji BiH uopće ne doživljavaju svojom domovinom. Čak 33,9 posto ispitanih Srba kazalo je kako BiH uopće ne doživljavaju svojom domovinom, dok je onih koji je “uglavnom” ne doživljavaju domovinom bilo 22,5 posto./HMS/