Published On: Pon, ožu 3rd, 2014

ULTIMATUM RUSA PRIJE NAPADA TRAJAT ĆE 24h: Medvedev upozorava nove ukrajinske čelnike da ‘neće potrajati’

Situacija u Ukrajini se ne smiruje. Rusija je svojom vojnom intervencijom na Krimu samo pogoršala situaciju i dodatno zakuhala uzavrele strasti.

Pozivajući se na ukrajinsko ministarstvo obrane, ruska novinska agencija Interfax javlja da je ruska vojska ukrajinskim snagama na Krimu dala rok do utorka u 4 sata ujutro po našem vremenu do kada bi se trebale predati ili će se suočiti s ‘olujom’.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je u nedjelju navečer na svojem Facebook profilu da su ukrajinski čelnici na vlast došli nelegalnim putem te da će njihova vladavina završiti “novom revolucijom” i novim krvoprolićem.

Medvedev je napisao da je Viktor Janukovič, premda praktično nema vlast, po ustavu legitiman predsjednik i dodao: “Ako Ukrajina smatra da je kriv – izglasajte mu nepovjerenje i sudite mu. Sve je drugo bezakonje. Otimanje vlasti”, napisao je Medvedev na Facebooku.

“Putin živi u nekom svom svijetu”, navodno je rekla njemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru s Barackom Obamom.

Prema pisanju njemačkog tabloida Bild, Merkel je iživcirana Putinovim postupcima, te se pita je li ruski predsjednik izgubio kontakt s realnošću.

“Mi, čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a te predsjednik Europskoga vijeća i predsjednik Europske komisije, osuđujemo Rusku Federaciju zbog očitog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, istaknule su zemlje G7 u zajedničkom priopćenju i zasad prekinule pripreme za summit G8 na kojemu sudjeluje i Rusija i koji se trebao održati u lipnju u Sočiju.