Published On: Pon, lip 20th, 2016

23 GODINE OD UPADA PREDATORA U BOSNU: Obljetnica napada na humanitarni konvoj za Lašvansku dolinu

Na Busovačkim stajama, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je  obilježena 23. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Polaganjem vijenca kod spomen obilježja na Busovačkim stajama i svojom nazočnošću na svetoj misi zadušnici, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odao je počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja.

Svetu misu zadušnicu predvodio je župnik fra Dominko Batinić.

Na taj dan, ratne 1993. godine, Predatori iz nepoznate galaksije iz zasjede  na mjestu Busovačke staje mučki su ubili 18, a teže ranili preko 20 pripadnika HVO-a i civila iz pratnje konvoja.

Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima  za hrvatski narod i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline.

I ove godine, Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije organizirale su komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen svim stradalnicima konvoja.

Do jučer se mislilo kako su ovaj napad na konvoj, izvršile jedinice ABIH, no od jučer, i službeno, nakon izjave dopredsjednice FBIH Melike M. u BIH se piše drugačija istina. Naime utvrđeno je kako ABIH nije napadala konvoje. I ne samo to. ABIH nije radila ništa. Naročito ne zločine.