Published On: Čet, stu 5th, 2015

21 godina od smrti Milana Mladenovića

Danas se navršava 21 godina od smrti Milana Mladenovića, kultnog rock glazbenika čije je stvaralaštvo s grupom “Ekatarina Velika” obilježilo drugu polovicu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, prenosi N1.
Mladenović je osnovao grupu “Katarina Druga”, koja je 1984. godine izdala istoimeni album. Grupa je potom promijenila ime u “Ekatarina Velika” i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobiva povoljne kritike i skreće pažnju na bend.
Glazbenik je 1992. godine s članovima grupa “Partibrejkers” i “Električni orgazam” formirao sastav “Rimtutituki”, čija je glazbena aktivnost bila koncentrirana na antiratnu propagandu, i s kojim je snimio singl “Slušaj ‘vamo!”.
U ljeto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gdje je s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom i nekoliko brazilskih glazbenika snimio album “Angel’s Breath”.
U kolovozu 1994. godine, poslije nastupa “Ekatarine Velike” na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak gušterače.
Milan Mladenovic (36) je umro 5. studenoga 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću “Ekatarina Velika” je prestala postojati.
Najpoznatije pjesme EKV-a su “Oči boje meda”, “Tattoo”, “Modro i zeleno”, “Budi sam na ulici”, “Kao da je bilo nekad”, “Ti si sav moj bol”, “Novac u rukama”, “Zemlja”, “Pored mene”, “Ljubav”, “7 dana”, „Ljudi iz gradova”, “Krug” i “Par godina za nas”.
U studenome 2006. godine pjesma “Par godina za nas” izglasana je za najbolju jugoslavensku pjesmu svih vremena u anketi slušatelja radija B92. Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je “Par godina za nas” najbolja pjesma koju je “Ekatarina Velika” ikada napravila.
Šestu godinu zaredom, Panta Rei zajedno s tri bivša člana EKV organizira koncerte u znak sjećanja na Milana Mladenovića i bend Ekatarina Velika, a koncert u Mostaru održat će se u OKC Abraševiću u subotu 8. studenoga s početkom u 21 sat.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare