Published On: Pet, stu 30th, 2012

200 MILIJUNA RAZLOGA ZA UGROŽENOST: Zijad Hadžiomerovic!

Jako je intersantno  kako se  ugroženi Zijad brine za mostarske Bošnjake! Ovaj vikend-političar, koji svoje dane provodi u Marijndvorskom apartmanu od 140 kvadrata u strogom centru Sarajeva, gdje jedan kvadrat košta cc: 4000 KM bez PDV-a, a vikendom dođe u Mostar da zalije krtolu u blagajskoj vikendici, koja više vuče na vilu, pa i usput postavi spomenik ispred gradskog vijeća, kako bi zaštitio bošnjačku sirotinju, zaista je klasičan primjer tipičnog SDA-ovca u tranziciji, interešdžije koji svoje financijske interese pokušavaju skriti iza interesa bošnjačkog naroda! U tu svrhu nije mu strano niti zveckanje oružjem niti zazivanje novog prolijevanja krvi.

 

No kada bi ovaj sarajski dotur  s mostarskom osobnom iskaznicom malo prošetao istočnim Mostarom, imao bi bolju sliku standarda života običnih građana!

Teško je imati razumijevanje iz direktorske fotelje u kojoj se Zijad nalazi posljednih 6 godina, točnije na mjestu direktora Federalnog instituta za medicinsko vještačenje. Da razjasnimo ljudima, ta institucija, između ostalog daje potvrde o tome tko je ratni vojni invalid odnosno tko ima pravo na mirovine po osnovu ratnog invaliditeta!

Prema informacijama do kojih smo došli, cijena za potvrdu o invaliditetu postoji te se potvrda može kupiti za 10.000 KM!

Kada uzmemo u obzir da ima oko 20000 lažnih ratnih vojnih invalida, onda se lako da zaključiti da se tu vrti velika količina novca. Kada pomnožimo 20000 vojnika sa 10.000 KM, odbijemo nevjerovatnu cifru od 200 miliona KM!

Da li je Doktor Zijo Hadziomervoic dobio svoj dio od ovog velikog kolača, ne znamo, ali stan koji ima vrijednost od cc 1 milion KM, nije lako kupiti!

Također prema neslužbenim informacijama, upravo je struja iz predsjedništva SDA u kojoj se nalazi Zijad Hadžiomerović godinama čuvala i politički štitila notornog  sarajevksog mafijaša Muhameda Alija Gašija!

10,000 Eura godišnje za obrazovanje sinova ovog guzonje na prestižnom Ganićevom fakultetu u Sarajevu, sitan je novac za ovog zaista ugroženog Bošnjaka!

Zijada Hadziomerovića Bošnjaci Mostarav zanimaju u onoj  mjeri u kojoj i  Komšića Hrvati u BIH! Iza navodne ugroženosti krije se jednostavna činjenica da je SDA ispala iz svih kombinacija vlasti, što znači da bi i Zijo uskoro mogao ostati bez svoje direktorske fotelje! Pa je i prolijevanje krvi, kao i zveckanje oružjem u to ime dozvoljen medijski spin.

No nekad su za to letjele glave budući da je OHR kresao nestašne radikale. Danas, ako ne diraš austrijske banke, Lijanovića i kompaniju, Inzko te neće dirati…

Zijad Hadžiomerović Bošnjacima Istoćnog, trebao bi stoga podastrijeti račune, ne samo o vlastitom porijeklu imovine nego im i dati točan odgovor na pitanje koje je neku večer novinarka FTV-a, Kazagićka, uputila Oliveru Soldi, a on onakav nemušt kakav je, nije uspio skrpiti tri logičke rečenice.

A odgovor glasi: Dragi Bošnjaci Istoćnog, svake godine, Mostar od GSM licenci u FBIH povuče milijune. GSM licence u Federaciji dijele se na kvotu H i kvotu B. Logično je da će HDZ ministri novac koji se vrati od Eronetove GSM licence sve ove godine trpati u hrvatske većinske krajeve kao što bošnjački ministri sve ove godien novac od BH telekoma trpaju u bošnjačke krajeve. U sve osim u Istočni Mostar. Zašto se Istočni ostavlja da trune pitajte Ziju jer njegove kolege godinama već raspodjeljuju taj novac.

Grad je do donošenja ovoga Statuta funkcionirao kao dva grada u kojem je istočnim dijelom vladala SDA-ovska oligarhija, zapadnim HDZ-ovska. Po procjenama nevladinog sektora do 2000. Godine u Mostar se slilo oko 200 mln KM. Najveći dio sredstava dolazio je od dviju Elektroprivreda i to u omjeru 3,5 na prema 1 u korist istočne strane. U procesu reintegracije grada, po podacima iz Federalnog, a i državnog ministarstva raseljenih i izbjeglih u zapadnom Mostaru je 1995. godine je završetak rata dočekalo 10508 Bošnjaka, dok je u istočnom dijelu bilo 54 Hrvata. U periodu do 2012. Godine broj Bošnjaka koji se vratio u HNŽ je 13718, gdje opet prednjači zapadni Mostar gdje ih se vratilo 9700 (podaci preuzeti sahttp://www.fmroi.gov.ba/bosanski/statistika/index.php)

 

Što se tiče ulaganja nakon nametnunog Statuta, treba spomenuti da je preko naknada za vode samo u istočni dio otišlo 5,7 mln KM, putem gradskih renti, osobito iz Starog grada gdje nijedan nebošnjak nije uspio povratiti svoju imovinu, a kamoli da otvori poslovni objekt ili radi, u ovih godina otišlo je oko 4 mln KM. Ako se ovome doda još 20 mln KM kuvajtskog kredita kojeg će vraćati cijeli grad, a novac je trebao biti utrošen za razvoj infrastrukture istočnog dijela, međutim ne zna se kamo je otišao budući da u infrastrukturu nije ulagano.

Terminologija koju od nedavne emisije na FTV-u koristi bošnjačka elita je da je zapadni Mostar „Las Vegas“, a istočni „Hirošima“, budući da su u zapadnom dijelu McDonalds, Cinestar, Mercator itd., kao da netko može vlasnicima McDonaldsu diktirati po nacionalnom ključu gdje investirati ili otvarati prostor. Bošnjaci se vade na nedonošenje regulacijskih i prostornih planova, što je notorna neistina, budući da u nedostatku nedavno donešenih i usvojenih planova, vrijedili su oni iz perioda općina. Da je to istina najbolje dokazuju hotel Bristol i hotel Neretva. Hotel Bristol je kupljen od strane „hrvatskog“ kapitala. Taj isti kapital ga je renovirao i hotel radi punom parom (btw. U njemu rade skoro isključivo Bošnjaci). Hotel Neretva je prodan „bošnjačkom“ kapitalu. Treba li govoriti da je hotel još uvijek u ruševnom stanju?

Javna je tajna da tkogod želi investirati ili uložiti u istočni dio mora „uložiti“ i u gradske vijećnike iz tri administrativne  jedinice pod kontrolom SDA. To je dovelo do toga da je grupa investitora iz Sandžaka zaobišla istočni dio grada i otvorila business u zapadnom dijelu. Ako treba Ziji još malo argumenata, možemo nastaviti, ali za ovaj put dosta.

Stoga bi se Bošnjaci Istoćnog trebali , prije nego zazveckaju oružjem, i pušte krv, malo konzultirati sa Zijom. Recimo, prva rečenica mogla bi biti – Zijo, jarane , đe su bolan pare?

Poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare