Published On: Sri, ožu 25th, 2020

20 MEDICINSKIH RADNIKA U IZOLACIJI Nakon smrtnog slučaja u Sarajevu: Žena više puta tražila testiranje, ali je odbijali i nisu primili na liječenje

Zatvorena je ambulanta u Hrasnici nakon što je potvrđeno da je žena (52) koja je preminula na putu za Dom zdravlja Ilidža pozitivna na koronavirus, a u nekoliko navrata je dolazila u tu ustanovu da joj prate zdravstveno stanje.

Kako je za Klix.ba potvrdio Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, preminula je živjela u Hrasnici, njen karton je bio u ambulanti koja se nalazi na tom području i dodao je da je taj objekt već nekoliko puta dezinficiran.

“Ambulanta u Hrasnici će biti zatvorena do daljnjeg, a kada je riječ o Domu zdravlja Ilidža, on je još uvijek u funkciji, nije zatvoren, ali i tu smo nekoliko puta uradili dezinfekciju. Ne znam točan broj, ali oko 20 zdravstvenih radnika za koje se smatra da se mogu dovesti u kontakt s preminulom će ići u strogu samoizolaciju i na testiranje. Pratimo situaciju, još nije odlučeno da se DZ Ilidža zatvori pa ćemo vidjeti što će biti u narednom periodu”, naveo je Šarkić.

Šarkić je naglasio da je preminula žena bila reanimirana u sanitetskom vozilu i da je nakon toga prebačena u prostoriju za izolaciju u Domu zdravlja Ilidža.

“Zdravstveni radnici su zaista uložili sve napore da ženi spase život, ali nažalost u tome nisu uspjeli. Ovim putem izražavam saučešće obitelji preminule”, kazao je Šarkić.

Ipak, s druge strane dolaze i informacije o tome da je žena koja je preminula još od 13. ožujka imala temperaturu, da je tražila testiranje, ali nije bila testirana te nije bila ni primljena na bolničko liječenje.

Podsjećamo, jučer je ustanovljeno da su dvije osobe zaražene koronavirusom s područja Ilidže i da je jedna od njih preminula. Među njima je bila žena iz Hrasnice kod koje je naknadno utvrđena zaraza. Druga zaražena osoba je muškarac, kontakt s osobom koja je bila u Konjicu, piše Klix.